Budi dio naše mreže

Ženidba, poput svakog drugog sakramenta, ima dvije dimenzije: božansku i ljudsku, naglasila je psihologinja Nikolina Essert te pojasnila kako putem bračnog sjedinjenja u "jedno tijelo" bračni drugovi ulaze u "veliko otajstvo" Božje ljubavi prema čovječanstvu - jedinstvo Krista i Crkve.

/ hk

Duhovna obnova u organizaciji Kursilja održana je u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku. Voditelj Kursilja vlč. Andrija Vrane sa svojim je suradnicima za predavačicu odabrao priliku psihologinju i realitetnu psihoterapeutkinju Nikolinu Essert, koja je održala nagovor na temu: “Brak kao Božji dar: božanska i ljudska slika braka”.

Brak nije ‘samo otajstvo’ nego je ‘veliko otajstvo’!

Duhovnoj je obnovi prethodilo euharistijsko slavlje i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvi Svete Marije u Sisku na čelu sa župnikom vlč. Ivanom Grbešićem. Interes za ovu temu bio je iznimno velik, a tome svjedoči i činjenica da se tražila sjedalica više među oko sedamdeset sudionika.

Foto: Kursiljo

Psihologinja Essert svoj je nagovor započela kratkim citatom iz Evanđelja: “Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uz svoju ženu, dvoje njih bit će jedno tijelo…”. Kroz svjedočanstvo svojega braka govorila je o otajstvu sakramenta braka i posebno naglasila da to nije “samo otajstvo” nego da je to “veliko otajstvo”.

Iskreno sebedarje put je prave ljubavi!

Poučena svojim znanjem i iskustvom, pokušala je sudionicima pojasniti kako živjeti istinsku radost u braku znači ljubiti onako kao što Bog ljubi, u iskrenu sebedarju.

Foto: Kursiljo

Naglasila je kako ženidba, poput svakog drugog sakramenta, ima dvije dimenzije: božansku i ljudsku. Putem bračnog sjedinjenja u “jedno tijelo”, što je ljudska dimenzija, bračni drugovi ulaze u “veliko otajstvo” Božje ljubavi prema čovječanstvu, jedinstvo Krista i Crkve koje je božanska dimenzija.

Posebno je naglasila bitnost spolnog čina – sjedinjenja muža i žene u iskrenom sebedarju – što muža i ženu čini sakramentalnim znakom Božje duhovne i božanske ljubavi, jer njihova su tijela kao “jedno tijelo” koje postaju.

Duhovna je obnova protekla u veselom i radosnom ozračju, kako to i inače biva među “kursiljistima”, a psihologinja Essert je na kraju susreta odgovarala na pitanja sudionika.

Foto: Kursiljo

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja