Budi dio naše mreže

Međunarodna izložba 'Euharistijska čuda diljem svijeta' bila je povod razgovoru urednice Diane Tikvić na temu zašto Bog daje euharistijska čuda. Gostovali su Marija Boras, inicijatorica izložbe u Hrvatskoj, prof. dr. sc. p. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju Ivana Merza i don Josip Radić, suutemeljitelj Javnoga vjerničkog društva 'Omnia Deo'.

/ ks

Međunarodnu izložbu ‘Euharistijska čuda diljem svijeta’ osmislio je i izradio bl. Karlo Acutis. Izložba će po prvi put biti predstavljena u Hrvatskoj, u župi sv. Mihaela u Gračanima, 30. travnja. Izložba je bila povod za razgovor na temu euharistijska čuda u vjerničkoj svakodnevici.

“Pod suncem preplaneš, a pred euharistijskim Isusom postaješ svet”, bl. Karlo Acutis.

Don Josip Radić – suutemeljitelj Javnoga vjerničkog društva ‘Omnia Deo’ na upit što su euharistijska čuda odgovorio je da se tu radi o izvanrednim događajima u odnosu na euharistiju, o sakramentalnoj prisutnosti Isusa kao Boga i kao Čovjeka pod prilikama kruha i vina. Iz Božje perspektive smisao euharistijskog čuda jest uvijek iznova probuditi našu ljudsku vjeru. Najveće euharistijsko čudo je uskrsnuće, a odmah nakon njega slijedi čudo ljubavi u svijetu u kojem čovjek živi svoju svakodnevicu. Uvjet ili tajna da bi se euharistijsko čudo dogodilo jest otvorenost duhu Božjem.

  “Euharistija je srce kršćanskog života, a euharistijsko čudo jest dublji doživljaj euharistijskog Isusa”, don Josip Radić.

Prof. dr. sc. p. Božidar Nagy – postulator kauze za beatifikaciju Ivana Merza, prvi Hrvat koji je sudjelovao na izložbi  ‘Euharistijska čuda diljem svijeta’ 2005. godine u Rimu, obilazeći izloženih preko 130 euharistijskih čuda zapitao zašto na njoj nema i našeg Ludbreškog euharijstiskog čuda. Prigodom osobnog susreta s majkom Karla Acutisa svoje promišljanje podijelio je s njom što je rezultiralo činjenicom da su u drugom izdanju kataloga Izložbe Ludbreškom čudu posvećeno čak 4 stranice.

Na upit kako znamo je li doista riječ o konkretnom euharistijskom čudu, p. Nagy je odgovorio da iza kruha odnosno posvećene hostije stoji Isusov euharistijski autoritet. Istaknuo je i jedinstvenu poveznicu dvojice blaženika, Ivana Merza i Karla Acutisa, u čijim životima je okosnica njihova vjerničkog identiteta bila upravo ljubav prema euharistiji.

“Bl. Ivan Merz čudo je milosti Božje u današnjem vremenu baš kao i bl. Carlo Acutis”, prof. dr. sc. p. Božidar Nagy.

Marija Boras – inicijatorica Izložbe, ispričala je kako je sjeme poticaja da bl. Karla Acutisa približi Hrvatskoj javnosti posijano još u njenim studentskim danima kada je nicala njezina ljubavi prema euharistiji. Promišljanje kako utažiti Isusovu žeđ u euharistiji Boras je pretočila u osobnu posvetu Srcu Isusovu, u svoje životno predanje Njemu.

“Euhrastija je duhovnost Srcu Isusovu”, Marija Boras.

Svrha euharistijskih čuda isključivo počiva u našoj vjeri u Isusa Krista, dok se vrijednost i dragocjenost euharistijskog Isusa očituju kroz mistične duše, baš poput dvojice blaženika Ivana Merza i Karla Acutisa. Zaključno je istaknuta nakana i želja da se danom otvorenja i posjetom Međunarodne izložbe ‘Euharistijska čuda diljem svijeta’ dogodi vjernička preobrazba Hrvatske i duhovna obnova našeg naroda.

Najavljena je i izrada kalendara putovanja Izložbe po župama diljem Hrvatske te poziv da se posjeti mrežna stranica posvećena bl. Ivanu Merzu na kojoj se kao svojevrsni ´gost´ nalazi i bl. Karlo Acutis, odnosno sve relevantno o njemu.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja