Budi dio naše mreže

"Trebamo educirati djelatnike u turizmu koji će primati turiste s invaliditetom, ali i osobe s invaliditetom educirati za rad u uslužnim djelatnostima. Razmišljamo u uvozu radne snage, a mnogo je mladih koji bi bili fantastični radnici u ugostiteljskom sektoru kao kuhari ili slastičari. Možda netko ima određeni invaliditet, ali zasigurno ima i talent koji treba iskoristiti uz određenu prilagodbu tog radnog mjesta", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu osnivač i predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja Vedran Habel.

/ Hana Kilijan

Nakon što je proveo 12 godina radeći u poznatim restoranima i hotelima, Vedran Habel osjetio je poticaj da svoje iskustvo podijeli s drugima te se odlučio okušati u edukaciji.

Vedran Habel / Foto: Facebook

“Razmišljao sam o kuharskim radionicama koje sam provodio i pomislio sam kako bi se te iste radionice mogle prilagoditi osobama s nekom vrstom invaliditeta. Nikada se u svome životu nisam susretao s osobama koje imaju neki invaliditet, poznavao sam samo jednog kolegu iz srednje škole koji je bio nagluh. Razmišljao sam kako bih mogao pripremiti radionicu za osobe koje su gluhe. Tako sam napisao svoj prvi projekt prije 12 godina i tako je sve počelo”, prisjeća se Habel.

Iskustvo prve radionice s gluhim osobama, koju je organizirao uz pomoć Saveza za gluhe i nagluhe Zagreb, oduševilo ga je. Radost koju je osjećao, kaže Habel, može se usporediti s osvajanjem prvoga mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu. 2009. osnovao je Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) s ciljem obrazovanja osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu.

Potrebni su nam drugi da nam pruže alata i pravilno nas usmjere – tada svatko može činiti čuda!

“Taj me osjećaj ponio i htio sam vidjeti što još mogu učiniti. Odlučio sam organizirati tečaj za slijepe i slabovidne osobe. Na prvoj sam im radionici iskreno rekao da se nikada nisam susreo s osobama koje su slijepe i slabovidne. Nisam znao kako se s njima razgovara, kako se rukuje. Rekao sam im da želim učiti od njih, ne čitajući o njima, već kroz iskustvo. Sjedili smo, družili se, pričali i jeli, a oni su me učili kako raditi s osobama koje su slijepe i slabovidne. Upoznavajući ih, prilagođavao sam im se te sam im u konačnici približio kuharstvo u nekom novom svjetlu”, rekao je naš sugovornik.

Foto: Facebook

“Sjećam se da mi je dva mjeseca nakon radionice jedna dvadesetdvogodišnja djevojka rekla kako su njezini roditelji bili jako iznenađeni ručkom koji im je pripremila. Naravno da su bili iznenađeni jer joj nikada nisu ni dali priliku da bude blizu štednjaka. No, jednog će dana ona postati majka i morat će kuhati za svoju obitelj, a kako će kuhati za svoju obitelj ako ne zna kuhati ni za samu sebe”, istaknuo je Habel.

Rad sa slijepim i slabovidnim osobama bio je tek početak. Habel je zatim organizirao radionice za osobe s tjelesnim invaliditetom, zatim za osobe sa sindromom Down i autizmom, a radio je i s gluhoslijepim osobama.

Možda netko ima određeni invaliditet, ali zasigurno ima i talent koji treba iskoristiti uz određenu prilagodbu radnog mjesta.

“Otprilike šest godina sam ja učio od njih, ali ih istovremeno i podučavao kuharstvu. To je bilo uzajamno. Kao udruzi odobreno nam je više nacionalnih projekata te jedan europski. Imamo podršku i to je jako važno. Treba uključivati ljude. Svi smo mi dio jedne priče i ne treba raditi razlike. Znanje i edukacija su ključ. Potrebno je prenijeti znanje koje imamo, prilagoditi radno mjesto za osobu i tražiti od nje da participira u društvu”, rekao je.

Habel ističe da je Hrvatska turistička zemlja te da je potrebno ulagati u taj sektor kroz edukaciju osoblja.

“Trebamo educirati djelatnike u turizmu koji će primati turiste s invaliditetom, ali i osobe s invaliditetom educirati za rad u uslužnim djelatnostima. Razmišljamo u uvozu radne snage, a mnogo je mladih koji bi bili fantastični radnici u ugostiteljskom sektoru kao kuhari ili slastičari. Možda netko ima određeni invaliditet, ali zasigurno ima i talent koji treba iskoristiti uz određenu prilagodbu radnog mjesta”, rekao je Habel.

Foto: Facebook

“Nije cilj uključiti osobe s invaliditetom na tržište rada samo zato što imaju određeni invaliditet, već zato što želimo da participiraju u društvu i imaju jednaka prava”, pojasnio je naš sugovornik.

Udruga je dobila i odobrenje za montiranje šatora od 350 kvadrata u kojem će biti otvoren ugostiteljsko-edukativni centar Inkluzije. Svrha Centra je edukacija osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece u nepovoljnom položaju i svih koji imaju interes za gastronomiju. Centar će biti opremljen sofisticiranim mobilnim kuharskim jedinicama jedinstvenim u svijetu te vrhunski opremljenim mobilnim toaletom koji je prilagođen osoba s invaliditetom.

Svi smo jednaki i imamo ista prava!

“Dobili smo od Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir teren na korištenje u trajanju od jedne godine na kojem ćemo izgraditi šator. Želimo pokazati da ova priča ima smisla i nadamo se da ćemo poslije imati trajnu lokaciju. Imam dugoročne planove. Želimo sagraditi Centar i omogućiti obrazovanje za djecu iz cijele Hrvatske. Trenutačno smo u potrazi za agregatom. Naime, imamo priključak za eklektičnu energiju, no nemamo dovoljno snage za grijanje, hlađenje i naše kuharske radne jedinice. Treba nam rasvjeta i zavjese”, istaknuo je.

Foto: Facebook

Otvorenje je predviđeno za 14. veljače, a svaki će se tjedan u Centru održati gala večer s vrhunskim chefovima.

“Donacije koje će se prikupiti upotrijebit ćemo za kupnju namirnica, a ostatak novca ćemo iskoristiti za edukaciju. Naime, plan nam je tijekom proljetnih praznika dovesti djecu s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske u Zagreb te im pokazati jednu novu dimenziju kuharstva. Želimo im pokazati da, ako se trude i daju najbolje od sebe, mogu uspjeti. Cilj nam je okupiti cijelu Hrvatsku u Zagrebu”, pojasnio je Habel.

“Nitko ne zna koliko talenata ima, sve dok mu ih netko drugi ne otkrije. Potrebni su nam drugi da nas motiviraju, da nam pruže pravi alata i pravilno nas usmjere – tada svatko može činiti čuda”, zaključio je Vedran Habel.

Za više informacija posjetite internetsku stranicu Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja ili Facebook stranicu Centar UNUO.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja