Budi dio naše mreže

Konkurentnost hrvatskog gospodarstva bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 5. veljače. O razlozima loših rezultata na tom području, te načinima kako preokrenuti negativne trendove govorili su profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić te bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Urednik i voditelj je Vlatko Ojvan.

/ vo

Sve razvijene zemlje posebnu pažnju usmjeravaju na stvaranje uvjeta kako bi došlo do rasta izvoza. Kako bi se to postiglo mora postojati strategija proizvodnje, odnosno kako povećavati produktivnost, a time i jačati konkurentnost.

„Produktivnost se mjeri po tome kolika je proizvodnja po radniku. U Hrvatskoj, uzmemo li primjerice prerađivačku industriju, proizvodnja po radniku u zadnjih desetak godina iznosi oko 22 tisuće eura godišnje. U Sloveniji je primjerice 40 tisuća, a u Njemačkoj oko 80 tisuća eura. I ako vi imate proizvodnju po radniku od 22 tisuće eura, onda vi ne možete biti konkurentni s onim zemljama u kojima radnik za isto vrijeme proizvede duplo više. I onda s postavlja pitanje kako mi to u odnosu na Sloveniju imamo tako nisku produktivnost po radniku, a odgovor leži u potpuno krivoj ekonomskoj politici svih Vlada do sada”, dodao je Jurčić.  

„Loši rezultati što se tiče izvoza najbolji su pokazatelj da stvari u Hrvatskoj nisu dobre. Mi u Hrvatskoj udruzi poslodavaca stalno upozoravamo na probleme i predlažemo reforme kako bi se povećala produktivnost poslodavaca, no ne nailazimo na otvorena vrata. Oni poslodavci koji izvoze uglavnom su sami našli put kako se prilagoditi i biti konkurentan. Da im još pomogne i država stvaranjem uvjeta situacija bi bila još puno bolja, ali to trenutačno nije tako”, kazao je čelnik HUP-a Davor Majetić.

„Naš poslodavac kada dolazi na strano tržište sa sobom nosi ogroman teret naše birokracije, sustava obrazovanja, velikih troškova poslovanja, parafiskalnih nameta, poreza, problema sa lokalnom zajednicom kada treba dobiti neke dokumente i papire, te problema sa radnom snagom”, istaknuo je Majetić. 

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako u Hrvatskoj prije svega moramo promijeniti mjerila uspjeha obnašanja političke dužnosti.

”Mi smo sada fokusirani na ulaganja u fiksni kapital u vidu infrastrukture umjesto da radimo na stvaranju uvjeta za gospodarski napredak. Uspjeh nekog lokalnog čelnika, pa i ministara mjeri se u tome koliko su izgradili kilometara cesta, koliko su izgradili kvadrata i nikako da krenemo u nadogradnju i otvaranje kvalitetnih radnih mjesta”, ocijenio je Panenić. Dodao je kako je na istoku Hrvatske, što se tiče jačanja konkurentnosti, trenutačno najveću problem radna snaga.                 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja