Budi dio naše mreže

"Gospodarska kriza bit će duboka i dugotrajna, a cijelu situaciju otežavaju i parlamentarni izbori"

Posljedice korona krize na hrvatsko, ali i svjetsko gospodarstvo, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 20. svibnja. O nastaloj situaciji i načinima izlaska iz krize govorili su profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Emisiju je uredio i vodio Vlatko Ojvan.

/ vo

“Najveći problem u cijeloj ovoj krizi su brojne nepoznanice, jer se po prvi puta susrećemo s ovakvom situacijom”, kazao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

“Jedino što znamo u ovoj krizi jest da ništa ne znamo. Čak ni ‘Velika depresija’ prije Drugog svjetskog rata nije usporediva s ovim, jer razlog problema nije ekonomija, nije loša struktura ekonomije, nije rat. Jednostavno je, po prvi puta, došlo do zaustavljanja svih ekonomskih aktivnosti u cijelom svijetu. U toj situaciji su tvrtke, koje su bile dobre i uspješne, imale su dobre proizvode i bile su konkurentne, ostale bez roba, ali i potražnje. E, sada kada izlazimo iz krize nitko ne zna kako će se i što događati u budućnosti. Najveće pitanje je koliko će trebati da se ljudi vrate u normalu, što se tiče potražnje i ono što, također, nitko ne zna to je pitanje koliko su se i hoće li se promijeniti navike ljudi”, ocijenio je Majetić.                     

Gospodarska kriza bit će duboka i dugotrajna, a cijeli situaciju otežavaju i parlamentarni izbori, istaknuo je, pak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić.

“Što se tiče Hrvatske ova pandemija je pokaza kako previše ovisimo o turizmu, koji čini 20 posto našeg BDP-a. To nije dobro, jer sami ne možemo utjecati na sezonu, koja, sada vidimo, može biti uništena vanjskim faktorima. Drugi problem je da nemamo dostatnost u poljoprivredi, što je nedopustivo. Inače, razvijene zemlje su postale razvijene u onom trenutku kada su ostvarile dovoljnu proizvodnju hrane za svoje stanovništvo. Treće što nas ovaj put nije pogodilo, a to je opasnost da ne može zadovoljiti svoje potrebe u proizvodnji energije”, rekao je profesor Jurčić.

Istaknuo je i kako odgovor na korona krizu treba biti brz, no da će to biti otežano zbog parlamentarnih izbora.

“Sada se politika bavi osvajanjem vlasti i nitko u idućem razdoblju neće donositi odluke koje su potrebe, jer idućih šest mjeseci je ključno za donošenje odluka kako bi se kriza što bolje prevladala”, ocijenio je Jurčić.             

Ključne riječi:
Davor Majetić Ljubo Jurčić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja