Budi dio naše mreže

Posljedice korona krize na hrvatsko, ali i svjetsko gospodarstvo, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 20. svibnja. O nastaloj situaciji i načinima izlaska iz krize govorili su profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Emisiju je uredio i vodio Vlatko Ojvan.

/ vo

“Najveći problem u cijeloj ovoj krizi su brojne nepoznanice, jer se po prvi puta susrećemo s ovakvom situacijom”, kazao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

“Jedino što znamo u ovoj krizi jest da ništa ne znamo. Čak ni ‘Velika depresija’ prije Drugog svjetskog rata nije usporediva s ovim, jer razlog problema nije ekonomija, nije loša struktura ekonomije, nije rat. Jednostavno je, po prvi puta, došlo do zaustavljanja svih ekonomskih aktivnosti u cijelom svijetu. U toj situaciji su tvrtke, koje su bile dobre i uspješne, imale su dobre proizvode i bile su konkurentne, ostale bez roba, ali i potražnje. E, sada kada izlazimo iz krize nitko ne zna kako će se i što događati u budućnosti. Najveće pitanje je koliko će trebati da se ljudi vrate u normalu, što se tiče potražnje i ono što, također, nitko ne zna to je pitanje koliko su se i hoće li se promijeniti navike ljudi”, ocijenio je Majetić.                     

Gospodarska kriza bit će duboka i dugotrajna, a cijeli situaciju otežavaju i parlamentarni izbori, istaknuo je, pak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić.

“Što se tiče Hrvatske ova pandemija je pokaza kako previše ovisimo o turizmu, koji čini 20 posto našeg BDP-a. To nije dobro, jer sami ne možemo utjecati na sezonu, koja, sada vidimo, može biti uništena vanjskim faktorima. Drugi problem je da nemamo dostatnost u poljoprivredi, što je nedopustivo. Inače, razvijene zemlje su postale razvijene u onom trenutku kada su ostvarile dovoljnu proizvodnju hrane za svoje stanovništvo. Treće što nas ovaj put nije pogodilo, a to je opasnost da ne može zadovoljiti svoje potrebe u proizvodnji energije”, rekao je profesor Jurčić.

Istaknuo je i kako odgovor na korona krizu treba biti brz, no da će to biti otežano zbog parlamentarnih izbora.

“Sada se politika bavi osvajanjem vlasti i nitko u idućem razdoblju neće donositi odluke koje su potrebe, jer idućih šest mjeseci je ključno za donošenje odluka kako bi se kriza što bolje prevladala”, ocijenio je Jurčić.             

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja