Budi dio naše mreže

Smanjenje proračuna za poljoprivredu za iduću godinu i raspolaganje poljoprivrednim zemljište, bile su teme HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 9. prosinca. O tome zašto se smanjuje proračun za poljoprivredu te kako jedinice lokalne samouprave upravljaju raspodjelom državnog zemljišta govorili su predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić, čelnik Udruge OPG "Život" Vladimir Margeta i najbolji mladi poljoprivrednik za prošlu godinu Zvonimir Kalić. Urednik i voditelj je Vlatko Ojvan.

/ vo

„Proračun za iduću godinu, što se tiče poljoprivrede, se smanjuje i ne stoji tvrdnja resorne ministrice kako se sredstva povećavaju. Riječ je o fiktivnog novcu koji se tek treba povući iz EU fondova i nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da će ta sredstva i biti povučena”, kazao je čelnik Udruge OPG “Život” Vladimir Margeta.

Kada je riječ o najavi iz resornog ministarstva da će u idućoj godini doći do smanjivanja i racionalizacije administracije, profesor Margeta ne vjeruje da će do toga uistinu i doći.

„Svjedoci smo zadnjih petnaestak godina da ta administracija, unatoč stalnim najavama o smanjenju, i dalje samo raste, a nakon svih reorganizacija do sada u konačnici smo imali samo još veći broj zaposlenih, a ne smanjenje”, dodao je Margeta.  

„U javnoj komunikaciji svakoj su Vladi do sada bila puna usta poljoprivrede, no kada se pogleda realno taj je sektor postao socijalan. Treba ga održavati na životu, a u stvari nema strategije i vizije što se od poljoprivrede želi”, istaknuo je predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić.

„Mi još ne znamo koga podržavati male, srednje ili velike proizvođače, a nikako da shvatimo da na tržištu postoje, i jedni, i drugi, i treći, te da ih treba sve podržati i razvijati. Ako pogledamo razvijene države one se bave modernizacijom, informatizacijom, digitalizacijom, dok je kod nas još uvijek pitanje kome se državna politika obraća. Da nema sustavne politike vidljivo je iz nove strategije koja bi trebala ugledati svjetlo dana, gdje se još uvijek ne vidi što je hrvatska poljoprivreda”, ocijenio je Panenić.                        

Najbolji mladi poljoprivrednik za prošlu godinu Zvonimir Kalić rekao je kako je danas teško biti poljoprivrednik u Hrvatskoj.

„Ako nemate podršku države, lokalne samouprave teško je opstati i boriti se s velikim proizvođačima. Mi mali poljoprivrednici i proizvođači u toj priči nemamo šansu za opstanak i propadamo. To se vidi i po tome što se veliki broj mladih iseljava iz Slavonije. Mladi ljudi ne vide perspektivu i budućnost u našoj zemlji. Žalosno je što smo došli do toga da nemamo mladih ljudi, koji bi mogli svoj potencijal i svoje ideje realizirati u Hrvatskoj, nego svoje talente daju nekom drugom”, poručio je Kalić.   

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja