Budi dio naše mreže

Prije točno dvije godine, 28. prosinca 2020., u 6:28 stanovnike Banovine, posebno Petrinje, probudio je snažan potres, magnitude 5.0 po Richteru. Izazvao je velika razaranja, strah i paniku kod svih stanovnika Banovine, a osjetio se i u većem dijelu Hrvatske.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Sugrađani iz cijele domovine i dijaspore brzo su se organizirali i uputili prvu, žurnu pomoć potrebnima. Inženjeri i volonteri, vatrogasci i navijači, majstori i alpinisti, odmah su bili na terenu i pomagali u spašavanju ljudi i saniranju zgrada.

Ali već dan kasnije, 29. prosinca u 12:19, seizmografi su zabilježili drugi, puno razorniji, potres s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je čak 6.2 prema Richteru. Taj potres je brojne volontere zatekao u pomaganju potrebnima, pa je bilo nužno spasiti i njih. Ali tada je do izražaja došla širom svijeta poznata hrvatska srčanost, altruizam, široko srce i spremnost pomoći najpotrebnijima.

Hrvatski Caritas je također munjevito reagirao i u najkraćem roku osigurao 200 stambenih modula. Državne službe također su se uključile i pružile nužnu pomoć, iako proces obnove – po svim pokazateljima – traje predugo, odvija se presporo i preskup je.

S. Smilja i volonteri – “anđeli čuvari” stradalnika

Već istog dana u petrinjski i sisački kraj počela je stizati pomoć sa svih strana Hrvatske i svijeta. Sve je, od prvoga trenutka, u ime Sisačke biskupije koordinirala predsjednica biskupijskog Povjerenstva za saniranje štete nakon potresa s. Smilja Čirko.

Kuća u Sibiću

“Čini mi se da se pred nama otvorio cijeli svijet. Jedinstvo hrvatskoga naroda slilo se tada na područje Banovine i Pokuplja. Kada je 29. prosinca u 12:19 potres ponovno pogodio ovo naše područje, činilo se kao da su se svi probudili. U onima koji možda dotad nisu ni razmišljali da bi mogli učiniti nešto lijepo u predbožićno i novogodišnje vrijeme, kao da je ovaj potres probudio sve one dobre želje i nakane”, istaknula je s. Smilja.

Centar “Uradi sam”

Skladište na ulazu u Sisak dobili su besplatno na korištenje, nakon jedva pola sata traženja takvog mjesta. Prilično velik prostor je u roku tjedan dana bio dokraja pun, jer je u skladište u istom trenutku moglo ući četiri do pet kamiona.

Kroz tri mjeseca u taj prostor slilo se hrane i materijalnih stvari u vrijednosti od 434 milijuna kuna, posvjedočila je s. Smilja.

Tata i kći Prpić

“Bilo je to kao da ste ušli u veliki trgovački centar u kojem ste mogli, zahvaljujući našim volonterima, uzeti hranu i podijeliti svima kojima je potrebno”, rekla je s. Smilja i dodala da su volonteri neumorno pomagali, radeći i do četiri sata ujutro, zahvaljujući ljubavi koja ih je nosila svo vrijeme.

Misna slavlja za stradale u potresu

Dodajmo na kraju da će 29. prosinca, na dan razornog potresa 2020. godine, župu sv. Ivana Pavla II. u Petrinji pohoditi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua i predslaviti svetu misu u 18:30 u crkvi sv. Ivana Pavla II., Ulica Gromova 113. Uputit će poruku ohrabrenja i nade, moliti s ljudima i za ljude i prikazati misu za mladu župljanku, djevojčicu Lauru, koja je poginula u potresu, za njezine roditelje i obitelj, kao i za sve koji su još uvijek u kontejnerima i trpe posljedice potresa.

A na obljetnicu razornog potresa, točno u 12:19 sisački biskup Vlado Košić za sve poginule predvodit će misu zadušnicu u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja