Budi dio naše mreže

"Sklad duše i tijela – treba li katolik biti fit?" bila je tema emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u kojoj su 6. svibnja sudjelovali dr. Ivan Segedi profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Josip Vučko apsolvent kineziologije i idejni začetnik projekta "Fit katolik" i vlč. Boris Jozić, župni vikar zagrebačke župe sv. Petra. Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

/ sd

Povod emisiji bio je projekt “Fit katolik” koji će biti održan 1. lipnja u zagrebačkom Parku Maksimir, od 10 do 12 sati. Sastojat će se od kratkog predavanja dr. Segedija o tjelesnoj aktivnosti i zdravlju, nagovora vlč. Jozića koji će ponuditi teološki pogled na tijelo, vođene 40-minutne tjelovježbe i koncerta duhovne glazbe na kojem će pjevati Alan Hržica i Božja pobjeda.

Josip Vučko

Idejni začetnik projekta “Fit katolik” je rekao kako su se mnogi uvjerili da mogu i moliti i vježbati i da se čovjek može naći i u jednom i drugom. Stoga je i projekt namijenjen svima. “Gospodin je uzeo tijelo da nam se približi, pa idemo se i mi svojim tijelom približiti njemu”, naglasio je Vučko, te dodao kako je potrebno o svome tijelu razmišljati kao o hramu Duha Svetoga. Ukazao je i na povezanost prehrane i vježbanja, čiji je spoj najbolji za dugoročne rezultate, kao i na to da tjelovježba doprinosi molitvenom životu. Naime, efekti koji se dobiju vježbanjem mogu se prebaciti na duhovnu razinu.

vlč. Boris Jozić

O vježbanju i molitvu te potrebi umjerenosti u svemu govorio je vlč. Jozić, koji je započeo vježbati na Vučkov poticaj. Komentirajući kako je mladima jako važan fizički izgled istaknuo je: “Ono što je za nas vjernike jako važno je spasiti svoju dušu i doći u nebo. Kako to postići? Potrebno je umjereno koristiti ono što nam je dano, ali i posložiti stvari kako bi trebale biti. Kada se dobro složi dnevni red, s time da se uvijek daje najbolje Gospodinu, onda se u življenom trenutku i sve ostalo može posložiti”.

doc. dr. sc. Ivan Segedi

“Nije teško zavoljeti vježbanje, jer je kretanje osnovna ljudska potreba”, rekao je dr. Segedi. Naglasio je da je ljudima koji vježbaju najvažnija emocionalna komponenta, jer vježbanje regulira hormone sreće, a i znanstveno je dokazano da razni tipovi vježbanja utječu na različite hormone. U vježbanju je potrebno imati dobro vodstvo, a za one koji počinju s vježbanjem preporučio je da za početak krenu s onim najjednostavijim – pješačenjem, planinarenjem,… a kasnije traže aktivnosti koje bi u skladu sa svojim afinitetima mogli obavljati tri puta tjedno. Govorio je i o važnosti tjelovježbe kod djece, ističući potrebu stvaranja navike vježbanja.

Dr. Segedi je, uz ostalo, upozorio na problem današnjega stila života djece koja puno vremena provode uz mobitel. “Susrećemo se s time da djecu treba učiti kako trčati, kako da se penju i preskaču – to je uzrokovano njihovim stilom života, ali to ističe i važnost kineziologije u budućnosti”, rekao je te dodao da svatko, ako se malo potrudi, može naći aktivnost koja mu se sviđa i odvojiti određeno vrijeme za nju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja