Budi dio naše mreže

"Jer volim kuhati, koliko već stignem i kada imam vremena, odlučio sam se prijaviti na televizijski show 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' s jednim prijateljem prošle godine i ove godine samostalno kako bih mogao posvjedočiti da i mi svećenici nismo samo strogo vezani uz crkve, uz urede ili uz ono što su ljudi općenito navikli od nas." Naglasio je ovo za Hrvatsku katoličku mrežu docent Anđelo Maly, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem predaje od 2015.

/ Ante Novak

Sveučilišni profesor doc. dr. sc. Anđelo Maly je kroz spomenuto televizijsko kuharsko natjecanje na jednoj našoj komercijalnoj televiziji htio zapravo pokazati – kako se izrazio – da i posvećene osobe, službenici Katoličke crkve, “imaju nazovimo ih tako ‘hobije’ i zanimanja kojima svoje slobodno vrijeme pokušavamo upotpuniti i uljepšati”.

I mi svećenici imamo hobije i zanimanja kojima svoje slobodno vrijeme pokušavamo upotpuniti i uljepšati

Dr. Maly voli kuhati još od malih nogu, a natjecanje je vidio kao otvorenu priliku koju je želio iskusiti da doživi osobno kako to sve skupa izgleda i, dakako, kako bi pokazao upravo tu jednu evangelizacijsku dimenziju svećeništva koja izlazi iz okvira sakristije i župnog ureda.

U biografiji našeg sugovornika, između ostalog, piše da je od 2016. godine duhovni asistent u zagrebačkoj župi Muke Isusove u Vukomercu, a od 2018. godine, pak, duhovno-studijski vodič je po Svetoj zemlji.

Anđelo Maly rođen je 16. prosinca 1984. u Kutini. Filozofsko-teološki studij započeo je 2003. u Zagrebu, a završio u Rimu na Papinskome lateranskom sveučilištu pet godina poslije. Nastavlja poslijediplomski studij na Papinskom biblijskim institutu.

doc. dr. sc. Anđelo Maly (Foto: KBF u Zagrebu)

U veljači 2015. postaje asistent pri katedri Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, a dodatni angažman preuzima u listopadu iste godine na zagrebačkom KBF-u gdje već 12 mjeseci kasnije postaje i poslijedoktorand.

Za naš portal dr. Maly ističe kako najviše s hranom voli eksperimentirati.

“Za mene je kuhanje neka vrsta igre u kojoj se igram s namirnicama koje dobijem i kad mi dođu prijatelji uvijek nešto posebno znam spremiti”, rekao je i tu se dosjetio kako je uvijek u dobrome društvu sve bolje kada nije na prazan želudac jer čovjek može bolje razmišljati i biti konstruktivniji dok je sit.

Ljubav prema kuhanju kod mene se rodila spontano

“Ljubav prema kuhanju kod mene se rodila spontano, sama od sebe. Nije da je bilo nekih uzora i primjera, već sam kao i većina – dok gledaju svoje bake i svoje mame kako kuhaju – raspitivao sam se ‘kako si to napravila’, ‘kako si ono napravila’ i onda čovjek počne jednostavno igrati se s time i zavoli to”, kaže ovaj svećenik, sveučilišni profesor i zaljubljenik u kulinarstvo.

Zamolili smo ga da pokuša povezati svoju usku specijalizaciju i svoju – sada svima poznatu – ljubav prema kuhanju.

Zanimljivo je te dvije stvarnosti povezati – kaže on – jer kuhanje spominje Sveto pismo.

U Starome zavjetu svećenici su trebali znati odrediti koji dio mesa ide za žrtvovanje, a koji ne. Neka biblijska mjesta spominju i kuhanje različitih jela koja, na žalost, danas nije tako lako pripremiti.

Anđelo Maly je, naime, nabavio jednu ‘biblijsku kuharicu’, no problem je pronaći te neke sastojke koji su ‘izmaglili’ – izrazio se tako – iz naše kulture i židovske kulture.

Pojasnio je dodatno da su dijelovi Svetoga pisma na neki način plod različitih tradicija i vremena u kojima se isprepliće ljudsko iskustvo, “a mislim da je tako i u kuhinji jer puno puta se može dogoditi da se različito iskustvo može ispreplitati i s okusima i s mirisima i s onime što je čovjeku u životu potrebno”, napominje ovaj bibličar sa zagrebačke teologije.

Za kraj se prisjetio prošle sezone kada je prvi put sudjelovao u televizijskom natjecanju. Prijavio se, naime, s prijateljem kojeg je upoznao na župi u Vukomercu, a spojila ih je upravo ljubav prema kuhanju.

“I to je način evangelizacije. Kada čovjek dođe na nepoznati teren – recimo to tako – u novu župi i onda u susretu s ljudima, dok pozivaju svećenika na ručak, uočava da s nekima ima različitih zajedničkih interesa, a uz ručak i kuhanje počne se uvijek razgovori o vjeri, o problemima životnim i o svemu.”

Nastup na televiziji je, stoga, prema njemu bio nešto u širem smislu vrlo pozitivno iako redovito s time dolaze i oni koji takvo što neće prihvatiti.

“Ima ih i dan danas”, napominje dr. Maly i kao da prenosi njihova razmišljanja: Što jedan svećenik ima raditi u takvoj emisiji?

“No, mislim da je možda ipak ovo dobra motivacija i za one koji misle da u televizijskome programu susreću samo loše i negativne primjere.”

Potrebno je pronaći nove kanale kroz koje će Bog doprijeti barem onako lagano do svakoga

“Jedan svećenički primjer može biti vrlo pozitivan – pogotovo u kontekstu i u vremenu kojem se nalazimo – u smislovima nove evangelizacije na koju nas pozivaju i Papa i biskupi, jer da je potrebno pronaći nove kanale kroz koje će Bog doprijeti barem onako lagano do svakoga”, zaključio je sugovornik Hrvatske katoličke mreže.

Bibličar doc. dr. sc. Anđelo Maly – i s time ćemo završiti ovaj poticaj nove evangelizacije – već je duže, uz sve drugo prethodno spomenuto o njemu, suradnik u liturgijskom časopisu ‘Služba riječi’, a sudjelovao je i kao prevoditelj Prve knjige ljetopisa i Estere u projektu najnovijeg prijevoda Biblije na hrvatski standardni i suvremeni jezik.

doc. dr. sc. Anđelo Maly (Foto: IKA)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja