Budi dio naše mreže

Prizori vjernika u narodnim nošnjama iza barjaka svojih župnih zajednica ili bratovština, dok u svečanoj procesiji prolaze kamenim vizurama Grada na svetkovinu njegovoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, još su jednom potvrdili kako su najljepše slike Dubrovnika u godini upravo one iznikle iz njegove tisućljetne tradicije pod zaštitom sv. Vlaha.

/ Angelina Tadić

Neizostavni dio te slike su biskupi s moćima glave sv. Vlaha i svećenici s ostalim moćima Parca i moćima drugih svetaca, dok im vjernici pored kojih prolaze iskazuju čašćenje. Čast da u procesiji nose relikviju Isusove pelenice ove je godine pripala Sočanima, vjernicima s Osojnika u narodnim nošnjama, dok je baldahin nad relikvijom nosilo bratstvo iz Šibenika.

Procesija sv. Vlaho 2023. / Foto: Dubrovačka biskupija

Procesija sv. Vlaho 2023. / Foto: Dubrovačka biskupija

Pjesma udruženih zborova, isprepletena s meditacijama koje je čitala Ivana Lenert, te mnoštvo drugih detalja u ozračju vjere, nade i ljubavi učinilo je svečanom procesiju na Parčev dan, 3. veljače, koji bijaše vedar i prohladan.

Procesija sv. Vlaho 2023. / Foto: Dubrovačka biskupija

Procesija sv. Vlaho 2023. / Foto: Dubrovačka biskupija

Hodočasnici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije, od Lastova do Konavala, sudjelovali su u tradicionalnoj procesiji, a pridružile su im se i hodočasničke skupine iz drugih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

U 15:30 barjaktari će izvijanjem barjaka pozdraviti biskupe pristigle na Parčevu festu, katedralu i Biskupsku palaču.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja