Budi dio naše mreže

Velika svečana procesija sa Svetim Trnom ulicama Staroga grada Paga održana je na blagdan Svetoga Trna u župi Uznesenja Marijina u Pagu u srijedu 4. svibnja, prvi put nakon 77 godina što ta procesija nije bila održavana u Pagu.

/ md/IKA

Relikviju Svetog Trna u procesiji u relikvijaru pod svečanim baldahinom i u pratnji ferala nosio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Prije procesije, nuncij Lingua predvodio je svečano misno slavlje u paškoj zbornoj crkvi Uznesenja Marijina, izvijestila je IKA.

Sveti Trn već šest stoljeća, od 15. stoljeća, čuvaju paške koludrice, redovnice ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u svom samostanu u Pagu. Sveti Trn je bio u trnovoj kruni na glavi raspetoga Isusa Krista za vrijeme njegove muke u Jeruzalemu. Kao i kruna u pariškoj katedrali Notre Dame, Trn u Pagu posjeduje potvrdu o autentičnosti od strane nadležne Kongregacije Svete Stolice.

Rimska Kongregacija za obrede odredila je 1788. da se proslava Svetog Trna slavi svake godine 4. svibnja. Ta je odluka Kongregacije zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se svake godine 4. svibnja u Pagu časti relikvija Svetog Trna.

Proslava Svetog Trna / Foto: Ines Grbić

Sveti Trn javno se častio u Pagu 500 godina, od 1445. do 1945., kada su procesiju sa Svetim Trnom zabranile komunističke vlasti. Javno čašćenje Svetog Trna obnovljeno je 2019. kada je svečano misno u paškoj zbornoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bilo je to godinu dana nakon što su paške koludrice proslavile svoj visoki jubilej, 700 godina postojanja paškog benediktinskog samostana i nakon 74 godine što Sveti Trn nije bio izlagan pred pukom.

Naime, u komunizmu tadašnje vlasti nisu dozvolile javno čašćenje i procesiju sa Svetim Trnom koja se kroz Pag do 1945. održavala pet i pol stoljeća. Godine 2019. procesija nije bila održana zbog kiše, a zadnje dvije godine obnovljene proslave javnog čašćenja bila je održana misa, ali ne i procesija sa Svetim Trnom, zbog situacije s koronom.

Tri papina vizitatora u različitim vremenskim razdobljima autentičnost Svetoga Trna potvrdili su i riječima „Esse de corona Domini! – Jest s krune Gospodnje!“. Stoga je znakovito da je 4. svibnja, osobitog dana u povijesti paške Crkve, prvu procesiju sa Svetim Trnom nakon skoro osam desetljeća i cijelu blagdansku svečanost predvodio upravo predstavnik Svete Stolice i Pape, apostolski nuncij Lingua.

mons. Giorgio Lingua / Foto: Ines Grbić

Veličanstvena svečanost čašćenja Svetoga Trna i dostojanstveno sudjelovanje brojnih vjernika svih generacija, počela je u samostanskoj crkvi Marijina Navještenja paških koludrica gdje je na oltaru u prezbiteriju crkve bio postavljen Sveti Trn. Nuncij Lingua pokadio je Sveti Trn te u pratnji 15  svećenika koncelebranata, asistencije i dijela puka, u ophodu prenio Sveti Trn iz samostanske crkve u pašku zbornu crkvu Marijina uznesenja.

U cijeloj svečanosti i u procesiji sudjelovale su tri paške benediktinke: s. Benedikta Halilović, opatica paškog benediktinskog samostana, s. Nada Julardžija i s. Danijela Dropulja te gđa Mara Buljan koja se pridružila paškoj zajednici u samostanu. U zajedništvu s paškim župnikom Božom Barišićem, nuncij je na početku mise postavio Sveti Trn na središnje mjesto na glavnom oltaru u paškoj zbornoj crkvi gdje je predvodio svečano misno slavlje.

„U promislu božanske ljubavi, prije više od 580 godina, u srce Grada Paga, u monašku zajednicu Benediktinki sv. Margarite, pristigao je dar pobožnosti i bratske ljubavi, dragocjena relikvija Svetog Trna Gospodnjeg. Taj sveti znak Isusove ljubavi za čovjeka među nama je kako bi nas podsjećao da je Isus tu, da je s nama, On – naš raspeti i uskrsnuli učitelj“, rekao je na početku misnoga slavlja u paškoj zbornoj crkvi don Božo Barišić, paški župnik i dekan.

„Sveti Trn, taj sveti znak Božje ljubavi potiče nas i poziva da budemo čuvari svetoga, ustrajni molitelji koji svjedoče neizrecivu snagu križa i ljubav Krista raspetog i uskrsnulog. Predajmo Gospodinu sve što nas tišti, muči i probada i molimo ga da On zaslugama svoje Muke preobrazi naše boli“, potaknuo je župnik Barišić.

Proslava Svetog Trna uz svečanu procesiju / Foto: Ines Grbić

Don Gašpar Dodić, izaslanik zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, nunciju je prenio pozdrave mons. Puljića koji je nunciju Lingui zahvalio za pohod Zadarskoj nadbiskupiji i predsjedanje koncelebracijom u paškoj župi. Nuncij Lingua izrazio je puku blizinu Svetoga Oca i prenio pozdrave pape Franje. „U zadnje vrijeme sve više razmišljam kako je molitva prvotni oblik ljubavi. Zahvaljujem svima na ovoj znakovitoj svečanosti koja me zaista dirnula. Želim vas pozdraviti u ime Svetoga Oca koji uvijek zahvaljuje svima koji za njega mole i potiče da se nastavi moliti za njega. U zadnje vrijeme, u Papinom srcu je osobito želja za mirom, osobito molitva za mir u Ukrajini. Pozivam vas, pojačajmo svi zajedno naše molitve za mir u Ukrajini i za mir u cijelom svijetu“, rekao je nuncij Lingua na kraju mise.

Nuncija su prigodno darovale paške benediktinke i paška župa. Sveti Trn iz Svete Zemlje u Pag donio je 1443. godine paški sin fra Ivan Tutnić svojoj sestri Stani, redovničkog imena Mariji, na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Tutnić je napisao i javnu ispravu o tom daru u kojoj opisuje kako je došao do Svetoga Trna te je odredio kako će se u Pagu ubuduće odvijati čašćenje te relikvije.

Prijepis te isprave iz 1564. iz arhiva Marka Laura Ruića pokazuje zahtjeve Tutnića na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i kako je izložiti u liturgijskim slavljima. Pjevanje na misi i u procesiji u čast Svetoga Trna obogatio je i predvodio paški župni zbor pod vodstvom Anthony Buljanovića.

Proslava Svetog Trna / Foto: Ines Grbić

Proslava Svetog Trna / Foto: Ines Grbić

„U uskrsnom smo vremenu, ali Sveti Trn je simbol Isusove muke, tako da je ovo posebno vrijeme u Pagu, kada se u uskrsnoj radosti spominjemo Isusove muke. Prisjetili smo se pjesama starijih više od 70, 80 godina koje su se pjevale u Pagu u čast Svetom Trnu, kao što je korizmena ‘O, Isusova, kruno sveta’ koja se pjeva na melodiju koja je tradicionalna u Pagu za napjev ‘Častimo te, križu sveti’“, rekao je Buljanović, istaknuvši da su mjesta i svetišta poput paškoga i takva hodočašća „melem za sve ljude“.

Paška gradska glazba koja je bila na početku procesije, tijekom procesije izvela je pjesme Gloria a te Cristo Gesu – Inno del Giubileo, Hoćemo Boga i Krist na žalu. U pratnji Svetoga Trna pokraj nuncija bili su vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga, magistralni delegat Claude Grbeša i tajnik Antun Tomislav Šaban. U proslavi su sudjelovali i članovi paškog KUD-a Družina odjeveni u pašku narodnu nošnju, članovi DVD-a Pag i predstavnici Hrvatske policije.

Pažani su 1935. svečano proslavili 500. godišnjicu dolaska Svetog Trna u Pag koju je predvodio apostolski administrator, šibenski biskup Jerolim Mileta. To je bila najveća manifestacija u povijesti koja je povezana s tom jedinstvenom relikvijom koja odolijeva propadljivosti prolazne materije na ovome svijetu više od 2000 godina. Sveti Trn u Pagu veliki je dar Božje providnosti cijeloj Hrvatskoj kojega smo pozvani više poznavati, promicati i u tom znaku nadasve častiti otkupiteljsku muku našega Spasitelja, Gospodina Isusa Krista.

Proslava Svetog Trna / Foto: Ines Grbić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja