Budi dio naše mreže

Ključna riječ: procesija

Isusova pelenica s Prikazanja u Hramu gotovo tisuću godina čuva se u Dubrovniku

Uz blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinovog u Hramu želimo podsjetiti na veličanstvenu, a mnogima nepoznatu činjenicu da Hrvatska, točnije Dubrovnik već gotovo tisuću godina čuva tu najdragocjeniju tkaninu na svijetu, materijalnu uspomenu Isusovog djetinjstva, Isusovu pelenicu u koju je bilo umotan u jednom od najvažnijih trenutaka naše vjere, Prikazanja u Hramu ili Svijećnice.

Duhovni značaj procesija

Mistično, procesija podsjeća na naš status hodočasnika. Svi mi putujemo prema našoj nebeskoj domovini, jer "ovdje nemamo trajnoga grada, nego tražimo grad koji dolazi.

Što Crkva uči o Nedjelji Muke Gospodnje?

U Općim načelima o liturgijskoj godini i o kalendaru, Crkva uči kako se nedjelje korizmenog vremena „nazivaju I., II., III., IV. i V. nedjelja korizme. Šesta nedjelja, kojom započinje Veliki tjedan, zove se Cvjetnica: nedjelja muke Gospodnje“ i dalje nastavlja kako je „Veliki tjedan određen za slavljenje muke i smrti Kristove, počevši od njegovog mesijanskog ulaska u Jeruzalem“ (Rimski misal, str. 46).

Gospodin Isus je taj koji nas vodi

Gospodin zna kamo trebamo ići i kako da živimo. I tako, doslovno, On ide s nama na ulice u euharistijskoj procesiji. Križ, svijeće i zvono, da, ispred su, ali Isus je taj koji vodi put i priznaje da vodi svoj narod. On nas nikad ne napušta. Doslovno hoda s nama. Isus ne bira dostojne, nego one koje odabere čini dostojnima.

Slavljenje Tijelova

Svečanost Tijela i Krvi Kristove i njezina euharistijska procesija daju nam, kako napominje papa Franjo, “radost ne samo slavljenja” veličanstvenog otajstva euharistije, “nego i njegova slavljenja i pjevanja na ulicama našega grada .” Dopuštaju nam da “izrazimo svoju zahvalnost što nas… hrani svojom ljubavlju kroz sakrament svoga Tijela i Krvi”.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja