Budi dio naše mreže

"Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca na dopleru, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, rasplakala sam se od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće", rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski katolički radio.

/ bg

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je  intervju za Hrvatski katolički radio glavnom uredniku Siniši Kovačiću u kojem je među ostalim govorila o osobnom vjerničkom iskustvu, o svojoj obitelji, odnosu s Bogom, Katoličkom Crkvom te o aktualnim dnevno – političkim temama.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić

Na pitanje glavnog urednika HKM-a Siniše Kovačića “Kada započinje ljudski život?”, predsjednica je rekla:

“Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca na dopleru, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće. Od prvoga sam ih trenutka počela odgajati na način da sam pazila na svoje zdravlje i prehranu, apsolutno se suzdržavala od alkohola i atmosfere u kojoj se puši. Puštala sam im glazbu i čitala im vjerujući da oni mogu čuti moj glas. To je radio i moj suprug. Tako smo nastavili i njihovim rođenjem.

Znam da mnogi misle da sam loša majka jer sam predsjednica. No, moram vam reći da nisam propustila ni prve zubiće, ni predstave, ni bilo kakve bitne događaje. Uvijek sam našla vremena za to. Naravno, kao majka mislite da nikada niste dovoljno posvećeni i uvijek imate grižnju savjesti. Doista sam se trudila biti s njima, čitati s njima, razgovarati s njima, biti aktivno s njima. Vidim koliko se to isplati jer oni pokazuju empatiju, ne samo prema ljudima oko sebe, već i prema meni zato što sam i ja tako postupala prema njima. Kao majka, mogu ih jedino ohrabrivati da budu svoji, poštivati njihove želje, poštivati njihove ambicije i nastojati sve učiniti kako bi ih ostvarili. Sad su oni tinejdžerske dobi, malo su u fazi ‘mama, daj se makni’ i upravo zbog toga je moj doktorat čekao ovo vrijeme da ne moram svaki slobodan trenutak bdjeti nad svakim korakom svoje djece, nego da imam i malo vremena i za sebe a koje sam odlučila posvetiti svojem daljnjem akademskom usavršavanju.”

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je u trudnoći molila Boga da joj djeca budu živa i zdrava.

“Doista moram reći da sam blagoslovljena što su ispali puno puno bolji nego što to možda ja zaslužujem. Oni su prekrasni mladi ljudi, sada imaju 16 i 18 godina i često kažem da su oni najracionalnija bića u našoj obitelji zato što smo ih od prvog trenutka, od začeća tretirali kao ravnopravne članove obitelji. Nikada s nekakvim podilaženjem, već apsolutno raspravljanje o svemu što se tiče obitelji, uvažavanje mišljenja, ali i pouka o tome kako treba formirati vlastito mišljenje. Treba uvažavati svoje dostojanstvo ali i dostojanstvo drugoga i mišljenje drugoga i poštivati druge i u tom smislu ne biti konfliktni nego surađivati i nastojati se ne prilagoditi nego djelovati u vlastitoj zajednici u aktivnom rješavanju mnogih pitanja. Nije lako ni mojem suprugu ni mojoj djeci. Oni su prema meni sjajni. Rijetko kada se tuže na to što ova moja predsjednička funkcija njima nosi. Ono što vidim i što su mi ponekad i rekli i sin i kćer jest da im je pomalo dosta biti tretirani kao sin ili kćer Kolinde Grabar-Kitarović ili Predsjednice RH, da žele biti svoji, da ih se cijeni po onome što oni rade, da žele biti slobodni, da žele donositi vlastite odluke i imati stavove koji su počesto možda različiti od mojih”, rekla je predsjednica.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja