Budi dio naše mreže

Siromaštvo i glad veliki su problem u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Iz tog se razloga svake godine 16. listopada obilježava Svjetski dan hrane, a 17. listopada Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Njih će Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Caritasom župe Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu obilježiti u subotu 16. listopada 2021. od 10:00 do 13:00 na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. O tome je u emisiji Aktualno HKR-a 14. listopada više rekao fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu.

/ lm

„Najava lijepog vremena ide nam u prilog jer na Trgu bana Jelačića, centralnom gradskom trgu Zagreba, prigodno ćemo obilježiti ove spomenute događaje”, objašnjava fra Vladimir koji će tada zajedno s ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelenom Lončar i Caritasovim volonterima građanima dijeliti brašno, jabuke i prigodne promidžbene materijale kako bi im osvijestili ozbiljnost gladi i siromaštva. 

Brojni nisu svjesni postojanja problema, a siromaštvo se tijekom pandemije povećalo. To je vidljivo i po rastu broja korisnika Pučke kuhinje. S 300 obroka prije pandemije, došlo se do sadašnjih 400 podijeljenih obroka dnevno.

U akciju su se uključile i Osnovne škole Ivana Cankara, Pavleka Miškine i Medvedgrad. Sve pekarske proizvode koje djeca donesu povodom Dana kruha donirat će pa će građani u subotu imati priliku kušati i njih. Sve što ostane dijelit će se u Pučkoj kuhinji Sveti Duh.

Sa sličnim ciljem u nedjelju 17. listopada u župi Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu obilježavaj Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva. Po četvrtu godinu za redom župna zajednica i Pučka kuhinja na Svetomu Duhu organiziraju tom prilikom prodaju zimnice. Prikupljena sredstva bit će iskorištena za rad Pučke kuhinje.

Isto tako, fra Vladimir je najavio da će i ove godine Pučka kuhinja organizirati prigodnu ponudu tijekom došašća na kućici koja će biti postavljena ispred kuhinje.

Važno je pomoći, ali i činiti to s ljubavi i dostojanstvom prema drugima. Nije važan način ili količina. Što god čovjek učini, dobro je. „Tebi je to možda malo, a nekom drugom je to jako puno”, dodao je na kraju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja