Budi dio naše mreže

Udruge i inicijative koje promoviraju život, odnosno koje se za svaki ljudski život bore 24 sata dnevno, bile su tema Argumenata 17. siječnja. U emisiji su predstavljeni Hod za život, obitelj i Hrvatsku, udruga Betlehem i inicijativa "40 dana za život".

/ Hrvoje Josip Bišćan

Istaknuto je da broj sudionika i broj gradova koji u Hrvatskoj organiziraju Hod od 2016. godine kontinuirano raste, ponajprije zato što postoje volonteri koji žele pokazati da je pravo na život temeljno ljudsko pravo.

Nacionalna koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku Kristina Bekić naglasila je da je život dar. “Život je nešto neprocjenjivo, život je svet i osjećamo da možemo doprinijeti tome. Tako se stvorila skupina ljudi koja je odlučila pokrenuti inicijativu Hod za život, obitelj i Hrvatsku – upravo radi zaštite života od začeća do prirodne smrti.”

Udruga Betlehem

Predsjednica udruge Betlehem Zagreb Alberta Vrdoljak dodala je da u udruzi promiču radost života i ljubav prema nerođenoj djeci i njihovim roditeljima.

Alberta Vrdoljak, Vedran Politeo, Kristina Bekić i Branimir Gubić

“Naš je utemeljitelj pavlin p. Marko Glogović. Utemeljio je taj pokret za život 2003. godine u Svetom Petru u Šumi, a kroz tu molitvu, žrtvu i pomaganje majkama koje su bile u potrebi pokazala se velika potreba za pokretanjem ozbiljnije priče. Udruga je utemeljena u Karlovcu 2008. godine, kada je otvorena prva Kuća života “Obitelj svetog Josipa”, a već 2009. otvorena je i druga kuća u Zagrebu.

Danas Udruga Betlehem ima sedam kuća, od kojih šest u vlasništvu udruga, u kojima smještamo majke, trudnice u potrebi, njihovu djecu i bebe. Pomažemo i vanjskim korisnicima na sve moguće načine – materijalno, duhovno, savjetovanjem…

Druga kuća u Betlehemu Zagreb ide u smjeru otvaranja skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja i djecu, tako da imamo zaista širok krug djelovanja”, naglasila je Vrdoljak.

Inicijativa “40 dana za život”

Član organizacijskog tima Inicijative “40 dana za život” u Zagrebu Vedran Politeo upozorio je da Inicijativa nije svima poznata, čak ni u Crkvi. Pojasnio je da je Inicijativa znala dobiti veliki medijski prostor, ali ponekad i iz krivih razloga i s negativnom konotacijom. “Kao da se ne zna da smo mi tamo, u principu, da ljubimo i majku oca koji idu na pobačaj. Njima je potrebna ljubav. Oni misle da nemaju drugog izbora i da je za njih jedini izbor pobačaj.

Mi smo alternativa pobačaju.

“Mi stojimo tamo i molimo ne bi li im se oči otvorile i molimo da imaju kome doći. Majka koja je u potrebi neće me naći u mojoj sobi ili u kapelici, ali ispred bolnice je mjesto gdje se možemo susresti. To je mjesto gdje ona može pristupiti i razgovarati s nama, vidjeti što joj i kako možemo pomoći, duhovno ili materijalno. To je razlog zašto smo ispred bolnica, baš na tim mjestima gdje je tama. Kao vjernici smo pozvani nositi Kristovo svjetlo na mjesto tame, a mislim da nema veće tame od mjesta na kojem se ubija nerođeni život.”

Na pitanje o svojim očekivanjima od društva ili zakonskih rješenja, Vrdoljak je zaključila da su svjesni da će ići Kristovim putem trnja i muka te da su spremni i na križ i progone.

Međutim, trenutno sudjeluju u pisanju novoga zakona o ukopu posmrtnih ostataka nerođene djece: “Želimo promijeniti taj zakon jer danas u bolnicama u Hrvatskoj liječnici i ravnatelji nemaju jasan zakon, nego odlučuju po vlastitim određenjima, a mi želimo to djelo milosrđa omogućiti svakoj majci koja to želi.”

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja