Budi dio naše mreže

"Više od milijun pregleda! Za nešto više od godinu dana... Bili su maturanti u zadnjoj klupi, pripremio sam projekciju na platnu. Netko reče: 'Profesore, kakvu limunadu ćete to pustiti?' Samo sam im rekao: 'Gledajte 30 sekundi i dalje ne morate.'" Ovo je na svome instagram profilu posvjedočio kninski vjeroučitelj Maro Preden - pobjednik Vjeronaučne olimpijade 20018. - o YouTube svjedočanstvu vjere Gorana Ćurkovića koji je sa zaključenjem ovog teksta sada već pogledan 1.262.783 puta, a samo koji dan prije kada je vjeroučitelj Mario svoje riječi objavio oko 1.100.000.

/ Ante Novak

Nastavak vjeroučiteljeve objave ovako ide: “Nakon 10-15 sekundi njih četvorica već su u prvoj klupi i govore: ‘Tiše, tiše, da čujemo…’ Posebno za njih pripremio sam im dio gdje se Goran propucao pištoljem sa 13 godina. Ćaća ga je prije toga ošamario, a on je otišao u svoju sobu, uzeo pištolj i … Dvojica maturanata su tetovirana, za jednog pretpostavljam razlog tetovaže, ostala dva su ‘čisti’, bar se nadam.”
Neki učenici su ovog kninskog vjeroučitelja također pitali: “Je li ovo stand-up komedija?” Mi smo ga isto nešto pitali, ali o tome malo poslije.
Podsjetimo, YouTube kanal ‘Nanovo rođeni’ objavio je početkom veljače 2020. svjedočanstvo Splićanina Gorana Ćurkovića o tome kako se oslobodio od 9 godina teške narkomanije i besmisla života u kojem je želio više puta umrijeti. Broj pregleda u godinu i dva mjeseca za hrvatske je prilike rekordan. Postoje mnoga svjedočanstva, ali nijedno nije u isto vrijeme tako potresno i tako komično. O tome je HKM i pisao.

Mada – reći ćemo providonosno te ponoviti – ‘mada’ je isti kanal spomenute karizmatske molitvene zajednice baš nedavno (3. travnja, 2021.) objavio jedno drugo, slično, svjedočanstvo splitskoga fratra, Imoćanina, fra Ivana Marije Đuzela.
Priznanje iskustva ponora i besmisla svakodnevice, ali i otkrića živoga Krista i svećeničkog poziva, ovog mladog svećenika je mnoge oduševilo toliko da u samo zadnja dva dana video ima u prosjeku na dnevnoj razini više od 15.000 pregleda.
Dakle – prema našoj evidenciji – u 48 sati je fra Ivanovo svjedočanstvo poslušano i pogledano oko 30.000 puta, a znate i sami da se, eto, takve internetske stvari mijenjaju nekada doslovno iz minute u minutu.
No, vratimo se ‘najpoznatijem obraćenju’ koje u nešto više od godinu dana pogledan milijun i 200 tisuća puta.
Goran je bio ovisnik i beskućnik koji je završio u Cenacolu u Međugorju. Danas je muž i otac petero djece. Gostujući, naime, početkom veljače 2020. godine kod ‘Nanovo rođenih’ u zagrebačkom Botincu govorio je o svojem životu u kojem je bio rob droge, alkohola i psihičkih bolesti, a život mu se posvema promijenio u jednom jedinom, slučajnom, susretu sa ženom čiji je sin bivši ovisnik.
Vjeroučitelja Marija Predena, koji je inače i pjesnik, zamolili smo da objasni Hrvatskoj katoličkoj mreži što ga je to toliko zaintrigiralo u svemu. Kaže:
“Preporučio bih svima mladima da pogledaju svjedočanstvo jer je previše ‘moćno’, sve pršti od smjeha kao da je stand-up komedija premda Goran iznosi teške činjenice iz svoga života. Droga je danas dostupna mladima na svakom koraku. Kako mi je jedna bivša učenica jednom rekla kada sam je pitao ‘koliko je marihuana danas prisutna među mladima’: ‘Ej, moj profesore, da je samo trava.'”
Taj problem ga puno tišti jer se i njegov kninski zapostavljeni kraj bori s neperspektivnošću naših mladih, pa konstatira da ima i studenata za koje bi rekli da su ‘uzorni’, a na teškoj su drogi.
Još je nešto našoj redakciji želio reći, a što mu je dugo na srcu po pitanju ove problematike:
“Baš jučer sam pomislio da bih volio poslati Goranov video pjevaču benda Majke – Goranu Baretu – premda ga ne poznajem, jer Goran Ćurković ima životnu priču koja je na granici stvarnosti i koja je nestvarna poput američkih filmova o narkomaniji s time da ovdje priča ima sretan kraj. Pošto ne znam kako bi Goran Bare reagirao da od neznanca primi svjedočanstvo, onda sam pomislio: ‘Isuse, ti mu pošalji video na način koji ti znaš.’ I evo, vi me danas pitate o tome i želite objaviti moje riječi na hkm.hr-u”, zaključio je vjeroučitelj, a vaš HKM OVDJE upućuje i na tu stvarno nevjerojatnu snimku.

Preden je – te s time ćemo i mi zaključiti – sa svojim srednjoškolcima iz kninske škole ‘Lovre Montija’ bio u travnju 2018. godine u Poreču najuspješniji među 20 srednjoškolskih ekipa na nacionalnom završnom natjecanju iz vjeronauka. Tema je bila „Kršćani na putu dijaloga”, a njegovi najbolji Kninjani: Matea Babić, Antonijo Hromić, Ante Batić i Petra Čarić.

Kninjani na Vjeronaučnoj olimpijadi 2018.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja