Budi dio naše mreže

Prije pet godina na blagdan Gospe Lurdske u crkvi sv. Josipa (Ulica od Puča) u Dubrovniku započelo je Trajno euharistijsko klanjanje, a trenutno je u Hrvatskoj otvoreno trinaest kapela TEK-a.

/ Ivana Markić

Nacionalna promotorica TEK-a Nada Burum prisjetila se početaka Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku i istaknula: “Na blagdan Gospe Lurdske prije pet godina je u Dubrovniku započelo trajno euharistijsko klanjanje, uz blagoslov tadašnjeg biskupa Mate Uzinića. Nakon toga je sve krenulo, a to je bio snažan poticaj i da se u Vukovaru otvori kapela trajnog klanjanja, kao i u Đakovu, srcu Slavonije”.

Važno je napomenuti da je trenutno u Hrvatskoj otvoreno 13 kapela TEK-a, a to su: Crikvenica, Rijeka, Dubrovnik, Split, Đakovo, Vukovar, Zagreb – Trnovčica i Jordanovac, Slavonski Brod, Vinkovci, Varaždin, Osijek i Križevci. Pripremamo i neke nove kapele u Hrvatskoj.

Govoreći o uspostavi TEK-a u jednom gradu rekla je: “Uspostavi Trajnog klanjanja prethode ozbiljne pripreme tijekom kojih se formira neprekinuti lanac klanjatelja s jednim isključivim ciljem da Presveti Sakrament bude čašćen dan i noć, bez prestanka. Prije početka priprema za otvaranje nove kapele napravi se program priprema koji ovisi o mogućnostima, broju vjernika, navikama. Tako da se ponekad nešto organizira brzo nekad sporije, a sve prati molitva klauzurnih redova. Negdje je moguće prikupiti dovoljan broj klanjatelja za tri mjeseca, a negdje je potrebno puno duže. Primjerice, u Vukovaru su pripreme trajale devet mjeseci”.

Prije početka priprema za otvaranje nove kapele napravi se program priprema koji ovisi o mogućnostima, broju vjernika, navikama.

“Osobno se u pripremama držim iskustva koje mi je prenio pater Justo Lofeudo iz Argentine i modela uspostave TEK-a kojeg promiču misionari Presvete Euharistije. Oni imaju taj dar i karizmu i dragocjeno je to što je pater donio to 2019. u Dubrovnik”, rekla je Burum.

O važnosti TEK-a naglasila je: “Vjernici željni u tišini osobnog susreta s Isusom u kapelu trajnog klanjanja mogu doći svakim danom od 0 do 24 sata, svih sedam dana u tjednu. Tu je neprekidno izložen Presveti Oltarski Sakrament i neprekidno je prisutan dežurni klanjatelj, najmanje jedan ili više njih, kao revni čuvari Euharistije. Papa Franjo potiče na trajno klanjanje i da Gospodina stavimo na prvo mjesto u svom životu. Sam Isus od nas traži taj čin ljubavi. Biti klanjatelj je odgovor na dar Srca Isusova nama. Gospodin želi da svi ljudi dođu k Njemu, a registrirani klanjatelji osiguravaju da kapela može biti otvorena neprekidno”.

Podsjetila je i na riječi sv. Ivana Pavla II.: “Budućnost pripada onima koji se Bogu klanjaju u tišini” te istaknula kako je on izrazio želju da svaka župa u svijetu ima kapelu gdje će Isus biti izložen i čašćen u Presvetom Oltarskom Sakramentu, dan i noć bez prekida. “Pročitala sam da se osobno klanjao šest sati dnevno i svoje dokumente je pisao pred Presvetim, a jednom tjedno je provodio čitavu noć pred Presvetim”, dodala je.

Neka ovaj Isusov poziv bude poticaj na otvaranje više kapela TEK-a u našoj Domovini.

“Veliki su plodovi klanjanja za naše obitelji, za naše gradove, za domovinu i za svijet. Tjedan ima 168 sati i jedan sat biti pred Gospodinom koji je živo prisutan u euharistijskim prilikama veliki je blagoslov. Isus nas mijenja, potrebni smo Njegova pogleda, okreće na dobro naše živote, vraća nas na pravi put, svoj put. Trajno klanjanje je djelo Crkve, koje je tražilo crkveno učiteljstvo i iza ovog projekta stoji nadnaravni razlog, a to je Božji poziv: ‘Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti!‘. Neka ovaj Isusov poziv bude poticaj na otvaranje više kapela TEK-a u našoj Domovini”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja