Budi dio naše mreže

"Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska održava se treću godinu zaredom u Šibeniku. Škola traje od 27. srpnja do 2. kolovoza, a cilj je edukacija mladih od 18 do 30 godina te okupljanje stručnjaka iz bioetike i ljudskih prava kako bi problematizirali aktualna pitanja bioetike na interdisciplinaran način. Više o temama i predavačima rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu voditelj programskih aktivnosti Luka Poslon.

/ Andrea Tomurad

Sedmodnevna ljetna škola održava se treću godinu za redom u Šibeniku. Cilj je edukacija mladih te okupljanje stručnjaka iz bioetike i ljudskih prava kako bi problematizirali aktualna pitanja bioetike. Ove godine u Šibenik će doći 42 mladih iz različitih dijelova Hrvatske, a naglasak će biti na interdisciplinarnom pristupu koji će mladima omogućiti dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja putem interaktivnih predavanja, radionica i debata. Neki od ovogodišnjih predavača su: prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prim. dr. med. Boris Ujević, dr. sc. Marina Katinić, doc. dr. Rok Čivljak, dr. med, izv. prof. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo, prof. dr. sc. Nenad Hlača, zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler.

Smatramo da svaka osoba treba njegovati svoju savjest kako bismo onda mogli kao pojedinci, pa i društvo izgrađivati ono društvo za koje smatramo da djeluje u skladu sa savjesti.”

“Interdisciplinarni pristup mladima će omogućiti kvalitetnije i bolje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja”, naveo je za HKM voditelj programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska Luka Poslon. “Poseban naglasak ove godine stavit ćemo na pet tema: priziv savjesti, pravo na život, transrodnost, etička pitanja u genetici i modernim znanostima te pandemija Covid 19. Pitanja priziva savjesti i početka života promatrat ćemo u kontekstu novog zakona o pobačaju koji se najavljuje već dulje vrijeme u Hrvatskoj. Prije svega, kao Svjetski savez mladih smatramo da bismo morali očuvati civilizacijske dosege i poštovati već prepoznat, zakonom zaštićen, priziv savjesti u medicini i farmaciji. Smatramo da svaka osoba treba njegovati svoju savjest kako bismo onda mogli kao pojedinci, pa i društvo izgrađivati ono društvo za koje smatramo da djeluje u skladu sa savjesti”, rekao je Poslon te pojasnio da Svjetski savez mladih smatra da ljudsko dostojanstvo prethodi ljudskim pravima i da se ništa ne može utemeljiti bez prethodnog konsenzusa o intrinzičnom dostojanstvu koje ima svaka osoba od začeća do prirodne smrti.

“Pandemija Covid 19 također je jedna od tema kojom ćemo se više baviti godine. O njoj će više govoriti doc. dr. Rok Čivljak, koji je ujedno zamjenik ravnateljice klinike Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu prof. dr. sc. Alemke Markotić. Prikazat će opću sliku kako se cijelo čovječanstvo nosilo u prethodnih nekoliko mjeseci s pandemijom. Istovremeno će predstaviti najnovije dosege i rezultate znanstvenika i epidemiologa diljem svijeta”, pojasnio je Poslon.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja