Budi dio naše mreže

"Odveli smo ga kod Blage, a on ga je pogledao 'imenom svojim', svojim blagim očima i rekao 'mali jesi li ti gladan'? Srpski tenkista je odgovorio da je. Blago je pred njega stavio vrbovečki narezak i komad kruha te rekao 'sjedi i jedi'. Nakon što je neprijatelj pojeo, Blago ga je tek tada pitao ono što ga zanima."

/ fe

Poznati isusovac p. Ike Mandurić podijelio je na svojem Facebook zidu svjedočanstvo vukovarskog heroja, pripadnika Turbo voda, zatočenika srpskih i jugoslavenskih koncentracijskih logora Stipe Mlinarića. Na poziv p. Ikea ovaj je hrvatski saborski zastupnik sudjelovao u petak na SKAC-ovoj misi za mlade i mladima govorio o strahotama Vukovara, hrabrosti hrvatskih branitelja i Božjoj providnosti.

“Nakon deset dana on nam se predao, sam je izašao, mi ga nismo tražili, nismo ni mogli znati da je ovdje netko od neprijateljskih vojnika – u našem teritoriju gdje mi prolazimo svaki dan! Izašao je uzdignutih ruku i rekao: ‘Ja se predajem, ja sam srpski tenkist’. Mi smo ga odveli kod Blage Zadre, nitko ga nije ošamario ili udario. U takvim uvjetima, u takvoj borbi, u takvoj neravnopravnoj borbi, to metak ide u glavu odmah i nije ratni zločin. Odveli smo ga kod Blage, a on ga je pogledao ‘imenom svojim’, svojim blagim očima i rekao ‘mali jesi li ti gladan’? Srpski tenkista je odgovorio da je. Blago je pred njega stavio vrbovečki narezak i komad kruha te rekao ‘sjedi i jedi’. Nakon što je neprijatelj pojeo, Blago ga je tek tada pitao ono što ga zanima”, opisao je Stipe jedan od mnogih događaja iz obrambenoga Domovinskog rata.

Stipo Mlinarić Ćipe / Foto: Službena stranica Facebook /

Gost mise mladih u Osijeku istaknuo je kako je srpski tenkist Siniša Jovanov prešao na našu stranu te da su povjerovali u njegovu priču prema kojoj je bio bez imalo znanja doveden u Vukovar. Danas živi u Zagrebu i veliki je prijatelj Stipe Mlinarića.

“On nije izgledao nimalo krvoločan, bio je običan normalan čovjek. Postao je naš tenkista. Priključio se 5. gardijskoj brigadi i branio je Hrvatsku u Posavini. Mi smo ga pogodili u srbijanskom tenku N-84, a Srbi su ga pogodili i ranili u hrvatskom tenku T-55. Toliko o tome da smo mi bili grozni ustaše, da smo bili krvoločni, a to je sve pisala i objavljivala srpska propaganda.”

Pater Ike napisao je da je hrvatskog branitelja doveo kako bi zarazio herojstvom srca mladih kršćana, “jer bez toga nema puta za Kristom. Ni kršćanstva.” Mise mladih održavaju se petkom navečer u Osijeku, u Svetištu Srca Isusova u Stepinčevoj 27. Kako je izgledalo predavanje i koju je poruku hrvatski branitelj prenio mladima poslušajte u nastavku:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja