Budi dio naše mreže

Desetodnevno hodočašće franjevačke mladeži pod nazivom Hod Frame bio je tema HKR-ovog Aktualnog u srijedu, 20. srpnja u kojem su gostovali fra Ivica Janjić, nacionalni duhovni asistent Frame u Republici Hrvatskoj i Klara Znika, tajnica Zagrebačkog područnog bratstva Frame.

/ md

Hod Frame desetodnevno je hodočašće koje se sastoji od sedmodnevnog hodočašćenja po pojedinim dijelovima Hrvatske nakon kojega slijedi putovanje autobusom do Asiza. Ove godine Hod će se održati od 24. srpnja do 3. kolovoza. Dio hodanja po Hrvatskoj traje do 30. srpnja u kojem će hodočasnici svaki dan u  jutarnjim satima propješačiti 20-ak kilometara nakon čega slijede ručak, odmor, predavanja/nagovori, radovi po grupama, sveta Misa i klanjanje.

Krajem travnja ove godine Frama je proslavila trideset godina postojanja u Hrvatskoj kada su se skupili mnogi sadašnji i bivši Framaši te je do izražaja došla dimenzija zajedništva. “Možda je meni posebno znakovito bilo geslo susreta koje smo uzeli, riječi sv. Franje ‘Neka imaju duha Gospodnjega’ i znakovito je bilo što se slavlje upriličilo baš na Svetom Duhu u vazmenom vremenu”, kazao je fra Ivica i naglasio da je za Framu posebno upravo iskustvo da je Isus živ i da mijenja srca po djelovanju Duha Svetoga.

 Prilika za svjedočanstvo nadahnjuje me svaki dan kao i prijatelji koji su vjernici su mi podrška ovdje gdje nisam nužno prihvaćena i gdje nije posve ugodno svjedočiti Gospodina.

Framašicu Klaru Znika, također se najviše dojmio susret sadašnjih i bivših Framaša među kojima su neki otkrili redovnički poziv, a neki obiteljski, odnosno bračni poziv. Razveselilo ju je vidjeti Framaše koji su joj na početku formacije bili uzor te su je potakli da i ona nove Framaše upozna sa životom sv. Franje.

Kao studentici Filozofskog fakulteta ističe kako je uistinu milosno biti okružen osobama koje ne vjeruju u Boga i koje ga ne poznaju. “Bog osposobljava svakoga i poziva one koji nisu nužno sposobni.  Prilika za svjedočanstvo nadahnjuje me svaki dan kao i prijatelji koji su vjernici su mi podrška ovdje gdje nisam nužno prihvaćena i gdje nije posve ugodno svjedočiti Gospodina”, svjedoči Znika.

Hod Frame – cilj i smisao

Hod Frame usmjeren je prema Porcijunkulovom i mogućnošću da se tada primi potpuni oprost grijeha kada se možemo očistiti od vremenitih kazni. “Najprije imamo jedan dio kada hodamo Hrvatskom kada se pripremo za preobrazbu srca te u vidu pokore svaki dan hodamo po vrućini, a onda kasnije spavamo vrećama u dvorani odričući se udobnosti. Hodajući prolazimo raznim mjestima te je tako u hodočašće uključena i dimenzija svjedočenja po uzoru na sv. Franju koji je slao braću po dvoje da svjedoče”, istaknuo je fra Ivica o specifičnom događaju kada imamo priliku iskusiti zajedništvo kao karizmu franjevačkog bratstva.

Vjerujem da nam Gospodin želi otkriti dubinu tog sakramenta, a kroz hod po Hrvatskoj pripremamo srca kako bismo mogli primiti potpuni oprost.

Fra Ivica je naglasio kako se posebnost ovog hodočašća krije u tome što se ono ne sastoji samo od nagovora i svete mise, već sadrži radove u grupama gdje se Framaši mogu međusobno otvoriti i zbližiti. Ovogodišnja tema hodočašća je Euharistija te je uvedeno klanjanje. “Vjerujem da nam Gospodin želi otkriti dubinu tog sakramenta, a kroz hod po Hrvatskoj pripremamo srca kako bismo mogli primiti potpuni oprost”, kazao je fra Ivica te dodao kako tijekom hodočašća obiđu i mjesta u Italiji gdje je djelovao i živio sv. Franjo.

Hodočašće žrtvenog aspekta

Framaši će pješačeći proći 100-injak kilometara, što je ukupno 20-ak kilometara po danu ovisno o ruti. “Mjesto u kojem ove godine započinjemo Hod Frame po Hrvatskoj jest Koprivnica gdje ćemo se okupiti ove nedjelje. Hodanje započinjemo u ponedjeljak 25. srpnja i hodamo do Novigrada Podravskog, slijede Bjelovar, Štefanje, Čazma i Kloštar Ivanić. Zatim idućeg dana u ranim jutarnjim satima sjedamo u autobus i krećemo prema Asizu”, istaknula je Znika.

Na Hod prvenstveno treba ponijeti otvoreno srce i dobru volju te imati u vidu da to nije izlet nego žrtva, odnosno hodočašće koje ima žrtveni aspekt.

U Italiji će manje hodati, a više obilaziti mjesta specifična za sv. Franju i franjevaštvo općenito, a među njima su La Verna gdje je sv. Franjo primio stigme, zatim Greccio gdje je sv. Franjo ustanovio žive jaslice. Zatim će otići do Forte Colombije gdje je nastalo Pravilo sv. Franje, potom Carceri gdje se svetac zajedno s braćom povlačio u osamu i molitvu. Posjetit će i grob blaženog Carla Acutisa i crkve u Asizu.

“Na Hod prvenstveno treba ponijeti otvoreno srce i dobru volju te imati u vidu da to nije izlet nego žrtva, odnosno hodočašće koje ima žrtveni aspekt. Također, potrebno je imati na umu da se ovdje spava u vrećama i hoda po suncu”, poručila je Znika.

Fra Ivica Janjić pripadao je Framašima te ističe kako je lijepo vidjeti mlade koji su zainteresirani za franjevačku karizmu. “Uvjeren sam da u današnje vrijeme franjevaštvo može puno toga ponuditi te mi je osobno Frama puno pomogla dok sam bio Framaš. Radost je vidjeti kako mlad čovjek prepoznaje ono najvažnije u životu”, naglašava Janjić.

Frama privlači mlade i u današnje vrijeme

Svetom Franji je najvažnija bila uloga bratstva u kojem je slijedio Krista, a prema uzoru na sv. Franju i današnji mladi Framaši žive u jednom zajedništvu u kojem stječu prijatelje za cijeli život. “I moji najbliži prijatelji su Framaši i ne prođe ni tjedan dana da se ne vidimo i ne molimo zajedno kako bismo na taj način bili bliže Kristu”, ističe Znika.

Mislim da nas sv. Franjo uči da čovjekova vrijednost nije u onome što ima, nego u onome što jest.

Frama pomaže čovjeku u razlikovanju životnog poziva za koji ga priprema kada ga razluči. “Mnogi mladi se traže, a Frama tu pomaže jer u zajednici primjećujemo neke stvari koje ne bismo mogli sami primijetiti”, istaknuo je fra Ivica te pozvao mlade da se priključe Frami kako bi otkrili sBožju volju za svoj život.

“Sveti Franjo ništa nije imao, a bio je sretan. Mi danas usko vežemo sreću uz ono što imamo, a sv. Franjo ostavio nam je poruku u kojoj se krije istinska vrijednost. Mislim da nas sv. Franjo uči da čovjekova vrijednost nije u onome što ima, nego u onome što jest”, zaključio je fra Ivica Janjić, nacionalni duhovni asistent Frame u Republici Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja