Budi dio naše mreže

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić zaredio je trojicu đakona Zadarske nadbiskupije za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio u subotu, 11. studenog, u crkvi sv. Šime u Zadru.

/ mdj

Novi zadarski đakoni na putu prema svećeništvu su Antonio Oltran iz župe sv. Anselma u Ninu te Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz župe sv. Lovre u Kalima.

“Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”

Podsjetivši na Isusovu riječ učenicima „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite te vam Otac dadne što god ga zaištete u moje ime“, nadbiskup Zgrablić je rekao da u životu tih mladića i u svetom činu ređenja „prepoznajemo primat Božjeg djelovanja u Crkvi i životu te nastavak njegove očinske brige i njegovog trajnog milosnog djelovanja za naše prosvjetljenje i vječnu slavu. Božja dobrota je velika i uvijek s nama te snažno djeluje u životu Crkve, Kristovom mističnom Tijelu. To nam svjedoči odaziv u duhovni stalež ovih mladića i govori liturgijski čin podjele svetog reda đakonata“, poručio je mons. Zgrablić.

Foto: Ines Grbić

Prema Katekizmu Katoličke Crkve, „đakoni na osobiti način sudjeluju u Kristovom poslanju i milosti“, a „sakrament reda suobličuje ih s Kristom koji je postao đakon, tj. poslužitelj svih“. „Dužnost đakona je pomagati biskupu i prezbiterima u slavljenju božanskih otajstava, osobito euharistije, dijeliti euharistiju, prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, naviještati evanđelje i propovijedati, voditi sprovode i posvetiti se različitim službama kršćanske ljubavi“, naveo je nadbiskup zadaće đakona prema KKC-u.

„Sakrament Svetog reda utemeljio je Isus Krist kako bi po onima koje on izabire i šalje, do kraja vremena nastavio svoje poslanje u svijetu. Sakrament svetog reda đakonata usmjeren je k dobru drugih, k spasenju drugih, za razliku od sakramenata kršćanske inicijacije – krštenja, potvrde i euharistije, koji su usmjereni na osobno posvećenje“, naglasio je mons. Zgrablić, u zahvalnosti Bogu što je te mladiće Gospodin pozvao i postavio da u Kristovo ime hrane narod Božji i ovaj svijet riječju i milošću Božjom.

Foto: Ines Grbić

Posluh Božjoj riječi

„Riječ Božja u čiju službu se stavljate po svetom redu đakonata, dragocjeno je sjeme koje u sebi nosi Kraljevstvo Božje. Kao dobri radnici na njivi Gospodnjoj, znajte ponajprije tu Riječ čuvati, cijeniti i voljeti kao najveće bogatstvo za koje se isplati sve uložiti. Svakog dana, poput Marije, pohranjujte Riječ Božju u svoje srce i o njoj trajno razmišljajte, kako bi vas ona u svemu vodila i u vama donosila obilan rod. Neka vam Marijin savjet koji je rekla poslužiteljima na svadbi u Kani, ‘Što god vam rekne, učinite’, bude poticaj da, poslušni Božjoj riječi, budete posrednici čuda Isusove pretvorbe ljudske naravi u božansku nadnarav, kako bi se svadba koju Gospodin priređuje svojoj zaručnici Crkvi, nastavila u vječnoj radosti“, rekao je mons. Zgrablić u obraćanju đakonima.

Đakonska služba obilježena je i službom oltara. To ne znači samo priprema potrebnoga za euharistijski stol, čitanje evanđelja i dijeljenje svete pričesti, rekao je nadbiskup. „U euharistijsku žrtvu i mi moramo unijeti cijeloga sebe. To je mjesto gdje se Krist i danas žrtvuje i ponazočuje na sakramentalan način, darujući nam svoju cjelovitu, beskrajnu ljubav“, rekao je predvoditelj slavlja, poželjevši da im i u tome uzor bude Marija koja je, prema riječima jednog teologa, prva mogla izgovoriti pod križem riječi: „Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje“.

Foto: Ines Grbić

„To je mogla izgovoriti jer je bila najdublje povezana s Isusom. Ona je povjerovala Božjoj riječi i tada, snagom Duha, začela novi život, Riječ koja je Tijelom postala i nastanila se među nama. Ona je pod svojim srcem nosila Riječ, Tijelo Kristovo i rodila u Betlehemu. Ona je svojim mlijekom hranila Isusa. Ona je sve događaje iz Isusova života pratila i pohranjivala u svoje srce. S Isusom je uzdignuta k Bogu i proslavljena u nebu. Tako sjedinjena s Isusom, za nas se prikazuje i nama postaje uzor i pomoć“, rekao je nadbiskup.

U duhu poticaja Benedikta XVI. na jednom đakonskom ređenju, nadbiskup je rekao kako se đakoni, za biti dostojnim poslužiteljima, intenzivno trebaju hraniti euharistijom: „Približavajući se oltaru, vašoj svakodnevnoj školi svetosti, približavate se Isusu, na način da poprimate njegove osjećaje, da obnavljate njegovu žrtvu na križu. Tu ćete otkrivati sve veće bogatstvo i nježnost ljubavi božanskog Učitelja, koji vas poziva na još intimnije prijateljstvo s Njime. Ako ga ponizno slušate i vjerno slijedite, naučit ćete sprovoditi u životu i u pastoralnom poslanju njegovu ljubav i njegov žar za spasenje duša“.

Foto: Ines Grbić

Okrijepljeni Riječju Božjom i euharistijom, đakoni će biti „osnaženi i prikladni za službu služenja u Crkvi koje se očituje u mnogim oblicima dijeljenja sebe, svoga vremena, svoga prijateljstva s Bogom, svoje raspoloživosti, razumijevanja, strpljivosti i materijalnih dobara“, rekao je nadbiskup. Roditeljima ređenika poželio je da im „život i prijateljstvo s Bogom i djelovanje njihovih sinova u službi Bogu i Crkvi bude na trajnu radost i blagoslov“.

Uloga sv. Šimuna

Na početku mise, nadbiskup Zgrablić i don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime, otkrili su zastor sa Škrinje sv. Šime kojemu su nadbiskup, đakoni i svećenici na kraju mise iskazali čašćenje prolaskom ispred Škrinje. Prvotno je crkva sv. Šime bila posvećena sv. Stjepanu prvomučeniku koji je bio jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve.

„Sv. Šimun čitav život služio je Bogu u Hramu. Prosvijetljen svetim tekstovima i otvorenošću Duhu Svetom, sv. Šimun primio je veliku milost po kojoj je u malom djetetu prepoznao Isusa, kojeg je Bog poslao među nas za prosvjetljenje čovjeka. Potaknuti i vođeni Duhom Svetim, poput sv. Šimuna, naši su ređenici prepoznali duhovni poziv kojim ih Gospodin zove da najprije budu s njim, njegovi prijatelji, a zatim kako ih šalje da propovijedaju Radosnu vijest spasenja svemu stvorenju. On ih milošću Svetog reda obdaruje snagom da otklanjaju zlo koje udaljuje čovjeka od Boga i njegove vječne ljubavi“, rekao je mons. Zgrablić, u zahvalnosti Bogu za veliku milost đakona Antonija, Rudija i Tina, koji su, nakon dugogodišnjih priprema, molitve, promišljanja i odluka, uvedeni u službu đakona.

Foto: Ines Grbić

U ime đakona, zahvalnu riječ na kraju mise izrekao je đakon Tin Vidov. „Naša najveća zahvala ponajprije ide Bogu. Hvala Mu na daru života i na daru poziva, što nas je odredio za svoju službu i dao nam snage da prebrodimo sve nevolje i teškoće koje su nas pratile na našem dosadašnjem putu te smo mogli doći i do ovoga trenutka. Nadamo se da će nas i dalje nastaviti pratiti i davati nam snage kako bismo uvijek tražili njegovu volju i ostali mu vjerni“, rekao je Vidov, podsjetivši na riječ apostola Pavla da „Bog uvijek na dobro surađuje s onima koji ga ljube, koji su odlukom njegovom pozvani, jer koje pozva te i opravda, koje opravda te i proslavi“.

Zahvalio je i nadbiskupima koji su u njima prepoznali klicu Božjega poziva: zadarskom nadbiskupu u miru Želimiru Puljiću koji ih je primio kao kandidate za svete redove i nadbiskupu ordinariju Zgrabliću po čijim su rukama primili sveti red đakonata. „Hvala i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su nas pratili i koji nas nastavljaju pratiti na našem putu. Hvala svim profesorima i poglavarima koji su bili uz nas kroz pet godina formacije i pokušali nas uvesti u otajstvo kojem smo postali služitelji“, rekao je Vidov.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je đakonima u osobno i u ime klera Zadarske nadbiskupije, rekavši da su postali dio svećeničke obitelji te ih s ljubavlju i rado primaju u svoje bratsko zajedništvo. Nadbiskup je čestitao roditeljima i „svima koji su toliko dobra ugradili u njihov život. Neka Gospodin prati đakone svojim blagoslovom, svojom radošću i svojim milostima, da mu radosno služe i već budu dionici slave koju nam Gospodin u vječnosti i punini poklanja“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja