Budi dio naše mreže

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma ""Stepinac - Kardinal i njegova savjest" za širu javnost bit će na Pula film festivalu 1. rujna.

/ ps

Dokumentarni film “Stepinac – Kardinal i njegova savjest”, scenaristice i redateljice Višnje Starešine, prikazivat će se i u sklopu Pulskom filmskom festivala u pulskoj Areni u utorak, 1. rujna, s početkom u 22:15.

Film priča o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u našem vremenu, a nastao je u produkciji Interfilma u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Prikazivanje u pulskoj Areni predstavlja i prvo premijerno prikazivanje filma široj publici, nakon svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u veljači, povodom 60. obljetnice smrti našega blaženika. Tom je prigodom kardinal Josip Bozanić o filmu rekao: “Film pokazuje da je dobro ipak preživjelo i da će još više rasti jer je mnogo toga ostalo neotkriveno”.

Promocija dokumentarnog filma “Stepinac: kardinal i njegova savjest”

O filmu je u emisiji Hrvatskog katoličkog radija “Aktualno“, netom prije zagrebačke premijere, govorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić te autorica Višnja Starešina, koja je objasnila kako se ideja o filmu razvijala 10 godina jer “neka zbivanja iz 20. stoljeća, koja su zapravo u temeljima određenih današnjih događanja i previranja, ne možete razumjeti ako ne razumijete što se događalo s blaženim kardinalom Stepincem i kako je on reagirao u svoje vrijeme na neke stvari”.

Autorica je naglasila kako je htjela staviti naglasak na globalnu, a ne samo lokalnu, relevantnost kardinala Stepinca

Uz to, autorica je naglasila kako je htjela staviti naglasak na globalnu, a ne samo lokalnu, relevantnost kardinala Stepinca i staviti ga u svjetskom kontekstu, stoga je nastojala uključiti u film ljude koji se nisu formirali u nasljeđu komunizma, ni kao pobornici ni kao protivnici. Tako u filmu govore dr. Esther Gitman, Robin Harris, Jure Krišto, Ivo Banac, mlada povjesničarka Naida Mihal Brandl koja istražuje povijest Židova na prostoru bivše zemlje, te kardinali Stanislaw Dziwisz, Josip Bozanić, kao i svjedoci, ponajviše Renata Bauer koja je jedina u obitelji preživjela i to upravo zahvaljujući Stepinčevoj mreži.

Film ima i englesku verziju, te osim u pulskoj Areni će se distribuirati i na međunarodnoj razini. Više informacija o prodaji ulaznica možete dobiti putem elektroničke pošte
ulaznice@pulafilmfestival.hr ili na broj telefona 099 534 7521, kao i na poveznici. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja