Budi dio naše mreže

U povodu 60. obljetnice smrti kardinala Stepinca, dokumentarni film scenaristice i redateljice Višnje Starešine "Stepinac: kardinal i njegova savjest", u subotu, 8. veljače premijerno je prikazan u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u produkciji Interfima i Hrvatskog katoličkog sveučiliša. Nazočili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua, više hrvatskih biskupa te predstavnici vlasti.

/ Mislava Bišćan

Kardinal Alojzije Stepinac u filmu je, među ostalim, prikazan kao ikona i lučonoša otpora komunizmu na Zapadu te kao onaj koji je organizirao pomoć u spašavanju Židova tijekom II. svjetskog rata. O tome su svjedočili hrvatskoj javnosti poznata Esther Gitman, autorica više knjiga o kardinalu, te potomci Renate Carmele Bauer koja je progon Židova preživjela zahvaljujući mreži pomoći koju je organizirao nadbiskup Stepinac. Obraćajući se prisutnima, kardinal Bozanić je istaknuo njihovu nazočnost jer za njih, kada je u pitanju nadbiskup Stepinac, niti jedna daljina nije zapreka.

“Posebno me raduje što su večeras s nama potomci gospođe Renate koji su ovim povodom došli u Zagreb da bi očitovali poštovanje prema nadbiskupu Stepincu i svima koji su pokazali hrabrost i ljubav nasuprot okrutnosti i mržnji”, kazao je kardinal Bozanić.

“Film pokazuje da je dobro ipak preživjelo i da će još više rasti jer je mnogo toga ostalo neotkriveno”, kazao je kardinal te zaključio:

“Vjerujem da će se svi složiti da ne smijemo prešutjeti dobro, jer se prešućivanjem dobra zlu daje novi prostor. Ako ne budemo širitelji istine i promicatelji dobra, možemo biti sigurni da će se naći gorljivi nositelji neistine koji će sijati zlo.”

Redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina izjavila je da joj je ideja vodilja bila napraviti film koji će pokazati po čemu je kardinal Stepinac bio globalno relevantan, od trenutka kada je izabran za najmlađeg biskupa na svijetu do njegove smrti, kada su se vodeći komentatori pitali što će se sada dogoditi između Crkve i komunističkih režima.

“Ideja je bila pokazati ono što se kod nas nije znalo ili je zaboravljeno, da Stepinac nije pripadao niti Krašiću, niti samo Hrvatskoj, da je njegova relevantnost zaista bila u njegovo vrijeme svjetska i da njegove poruke i njegovo nasljeđe i danas mogu poslužiti kao putokaz u mnogim situacijama”, zaključila je scenaristica i redateljica filma.

Evo što su nakon promocije izjavili neki od posjetitelja.

Sisački biskup Vlado Košić: “Rekao bih da će se još mnoge stvari otkriti, kao da je tek sada nestao taj neki strah, a pritisak terora i svih onih laži polako se skida sa Stepinčevog imena. Mnogi koji se još bore za neke svoje pozicije ne mogu ne vidjeti istinu, ali kadtad će je morati vidjeti jer istina je jača od laži.”

Direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović: “Ovo je izuzetno kvalitetan dokumentarni zapis o našem blaženiku, o njegovoj svetosti i svemu što je činio. Moram priznati da me osobito dirnula obitelj Renate Bauer, Židovi koji su pronašli korijene gdje je njihovu baku spasio naš kardinal Alojzije Stepinac”.

Televizijska urednica i novinarka Ivana Petrović: “Mislim da je film napravljen dobro, objektivno i vrlo pošteno. Naravno, ono što je najživlje u filmu i što je najintrigantnije za čuti su svjedočenja potomaka Renate, odnosno Carmele, ali i gospođe Rut iz Bjelovara. Kontekst filma je jako dobro postavljen”.

Suradnica Hrvatskoga katoličkog radija i publicistica Tuga Tarle: “Film je jako dojmljiv, a poruka je jasna i sveobuhvatna. Donosi i neke nove momente, a posebno ove dosad nepoznate činjenice oko spašavanja djece iz židovskih obitelji.”

Šezdeseta obljetnica smrti kardinala Alojzija Stepinca svečano će biti obilježena euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali u ponedjeljak, 10. veljače u 19 sati. Slavlje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja