Budi dio naše mreže

Oni odvajaju dio svog džeparca, sudjeluju u molitvenim aktivnostima, uključuju se u Pjevače Betlehemske zvijezde... A sve to kako bi pomogli svojim vršnjacima na drugom kraju svijeta koji nemaju osnovne uvjete za život i kojima je puno teže nego što uopće možemo i zamisliti iz svoje perspektive.

/ Dijana Kopjar Mucak

U mnogim krajevima svijeta djeca su prisiljavana na teški fizički rad, prepuštena ulici u predgrađima velegradova, izložena kriminalu…

„Djeca i mladi u Hrvatskoj se kroz Djela svetog djetinjstva već od najranije dobi odgajaju da postanu svjesni kako ima onih kojima je njihova pomoć potrebna, a kojima oni svojim malim odricanjem i malim dobrim djelima mogu promijeniti život“, ističe s. Ivana Margarin, ravnateljica Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

Odvajaju dio svog džeparca

U povodu održavanja Europskog susreta misijskih animatora djece, koji se od 7. do 11. travnja održava u Rumunjskoj, pitali smo je s kakvim informacijama i iskustvima iz naše zemlje sudjeluje na ovom susretu:

„Djeca i mladi u Hrvatskoj jako lijepo reagiraju na potrebe drugih. Vrlo rado sudjeluju u aktivnostima oko Misijske nedjelje i oko Dana svetog Djetinjstva pa se sve više uključuju u Pjevače Betlehemske zvijezde, u prikupljanje priloga, odnosno odvajanje dijela svog džeparca kroz misijske kutijice koje dobiju od svojih vjeroučitelja. Na taj način prikupe novčana sredstva koja pošalju u Nacionalni ured Papinskih misijskih djela a mi ta sredstva proslijedimo za školovanje djece u misijskim zemljama“.

S. Vedrana Ljubic u Ugandi

S. Ivančica Fulir, misionarka u Beninu

Djeca mole za svoje vršnjake

Sestra Ivana ima samo riječi pohvale za djecu i mlade u Hrvatskoj koji shvaćaju i koliko je njihovim vršnjacima koji puno teže žive potrebna i važna molitvena potpora: „Djeca znaju da vrlo mnogo mogu pomoći svojom molitvom. Zato nam se često javljaju sa porukama i fotografijama gdje su se uključili u molitvu misijske krunice ili neki drugi oblik molitve koju upućuju Bogu za svoje vršnjake u misijskim zemljama“.

S. Samuela Vilenica, misionarka u Argentini

Kako bi djeci i mladima približili misijski svijet, Papinska misijska djela u Hrvatskoj pripremaju kreativne  animacijske materijale koje šalju školama i župama. Kroz različite aktivnosti  i kateheze nastoje djecu upoznati sa situacijom u kojoj se nalaze njihovi vršnjaci u misijskim zemljama, koji su često gladni, nemaju adekvatnu odjeću ni obuću ni mogućnosti školovanja… i nerijetko potpuno ovise o misionarima i njihovim mogućnostima, koje pak ovise o svima nama.

Odgajamo empatične ljude

„Kroz razne kateheze, aktivnosti, molitvene priloge… dječja se srca otvaraju i postaju osjetljiva. Na taj ih način zapravo odgajamo da mogu vidjeti potrebe drugih i i da im žele pomoći“, ističe s. Ivana koja predstavlja Hrvatsku na međunarodnom susretu nacionalnih ravnatelja i animatora Papinskih Djela sv. Djetinjstva iz 22 države.

Susret se održava u Rumunjskoj u kojoj je Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela osnovana tek prije šest godina. Radi se o većinski pravoslavnoj državi sa tek 4 posto stanovništva koje je katoličke vjere.

S. Gita Klobučar, misionarka u Brazilu

„To što se susret održava baš u Rumunjskoj govori puno o nastojanjima Papinskih misijskih djela da prošire svoje djelovanje. To je veliki poticaj za daljnje djelovanje i upoznavanje vjerničkog puka sa svim aktivnostima i nastojanjima koja Katolička Crkva čini posredstvom Papinskih misijskih djela kako bi pomogla onima koji su u potrebi i kako bi izgrađivala atmosferu kršćanskog zajedništva, tolerancije i međusobnog pomaganja“, zaključuje s. Ivana.

Više informacija dostupno je na www.misije.hr

S. Ivana i s. Roberta Tremarelli, generalna tajnica Papinskog misijskog Djela svetog Djetinjstva / #missioHR

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja