Budi dio naše mreže

Slike radosti došašća diljem Hrvatske ovoga vikenda bila je vidljiva. Paljenje prve adventske svijeće bio je veliki događaj u mnogim gradskim središtima. Svjetlost svijeće od Zagreba do Vukovara pa sve do Dubrovnika oduševila je mlade i oni koji se tako osjećaju.

/ mp

Tako je na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u subotu obred paljenja prve adventske svijeće vodio mons. Zlatko Koren, dekan Gornjogradskog dekanata i povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije. 

“Došašće je vrijeme radosti koja se hrani iščekivanjem. Naša ljudska iščekivanja počesto su praćena nestrpljivošću, htijenjem da požurimo vrijeme, da se sve zbude što prije. Milost došašća uči nas iščekivanju i radovanju”, istaknuo je tom prilikom mons. Zlatko Koren.

Paljenje prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića. / Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je u subotu u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje uoči prve nedjelje došašća. Euharistijsko slavlje započelo je obredom blagoslova adventskog panja i paljenja prve svijeće na adventskome panju u zamračenoj prvostolnici.

Mons. Šaško protumačio je i simboliku prvu adventske svijeće naglasivši da je ona u kršćanskoj predaji dobila ime „Svijeća proroka“ i „Svijeća nade“.

„To slabašno svjetlo znak je naše čežnje za Bogom i njegovom puninom u vremenu kada se teško pronalaze i brzo gase oduševljenja, a žeđ za konačnim smislom biva sve većom. To svjetlo simbol je snage malenosti. Ono je pokazatelj našega proročkog poslanja. Ono nas uči da je smisao postojanja u izgaranju, darivanju i nesebičnosti. Važno ga je održavati i s njime bdjeti u ljubavi“, rekao je pomoćni biskup zagrebački.

Brojni građani i vjernici u Splitu su paljenjem prve adventske svijeće označili početak zimskog akvarela.

Prigodnim programom na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara u subotu je počeo ovogodišnji Advent u Vukovaru, u sklopu kojega će se do 24. prosinca održati niz događanja među kojima po prvi puta i manifestacija “SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru”. Tijekom događanja  “SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru” u gradu će u iduća četiri tjedna boraviti djeca iz svih dijelova Hrvatske i kroz glazbene, plesne i kreativne radionice družit će se s Vukovarcima.

Manifestacija “SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru”

Na otvaranju vukovarske manifestacije nastupili su i Zaprešić boysi u “zengama”.

Posebno je lijepo bilo i u župi Uzvišenja Svetog Križa u Rijeci kada je obitelj od osmero članova upalila prvu svijeću na adventskom vijencu. Tom prilikom je blagoslovljeno i novo svečano ruho, za najsvečanije trenutke u župi, a koje su župniku Kristijan Zeba darovali članovi župnog pastoralnog vijeća.

Mnogobrojna obitelj zapalila prvu adventsku svijeću u riječkoj župi / Foto: Tomislav Pađen

Na dubrovačkom Stradunu u subotu je uz paljenje rasvjete i koncertom Petra Graše otvoren Zimski festival.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja