Budi dio naše mreže

Ključna riječ: advent

Izrada božićnih ukrasa s djecom - vraćanje Isusa u središte Božića

Sa svim svijetlima, reklamama i poklonima, božićnim filmovima u kojima je tabu spomenuti Isusa, može biti teško prisjetiti se pravog razloga došašća i Božića, pogotovo za naše najmlađe. Jedan od načina kako možemo vratiti Isusa u središte Božića za našu djecu je upravo kroz izradu ukrasa – piše Ascension.

PRIPREMA ZA BOŽIĆ Adventske kateheze kod franjevaca na zagrebačkom Kaptolu

Budući da nas već sama liturgija došašća želi odgojiti za spoznaju Onoga koji dolazi, potrebno je o došašću posebno promišljati jer tako možemo rasti u kršćanskom bdijenju i nadi u Kristov Dolazak. Došašće nas tako unosi u igru čekanja i ispunjenja. Na žalost, suvremeni načini življenja došašća u svijetu ne daju mjesta nadi i više od Božića i Krista odvode, nego li što Božiću i Kristu dovode. Ako želiš rasti u kršćanskom bdijenju i nadi u Kristov Dolazak - koji će sigurno biti - iako ne znamo čas njegova Pojavka, pripremi se kroz došašće za Božić. Uz mise zornice, kod franjevaca na Kaptolu 9 u Zagrebu, imaš priliku kroz određene dane došašća, rasti u spoznaji o došašću i Božiću te tako pripraviti mjesto za Onoga koji dolazi.

Gdje je svjetlo u mom životu?

Na prvu nedjelju došašća iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Josipa Filipovića, dekana Županjskog dekanata i župnik Župe sv. Martina, biskupa u Bošnjacima, koji među ostalim poručuje: "Nemojmo se brinuti tjeskobno. Odbacimo strah i tamu, a zaodjenimo se na početku ovog došašća Isusom Kristom i u njegovoj hodimo svjetlosti!"

Pjesma "Padaj s neba roso sveta" nastala u Đakovštini

Najpoznatija adventska pjesma "Padaj s neba roso sveta" pravi je simbol došašća i poznata je velikom dijelu vjerničkog puka. Puno se manje zna da je ova pjesma nastala u Đakovu (ili u njegovoj užoj okolici).

Poziv na pripravnost

"Prva nedjelja došašća u svojim čitanjima poziva nas da se otvorimo dimenziji spasenja koje dolazi u trenutku kada se najmanje nadamo i za one koje to najmanje očekujemo. Da bi smo prepoznali taj trenutak, potrebna je bistrina uma, srce slobodno od različitih gorčina i stav kreposti nade prema vrhunaravnom dobru. Navedenih točki nema bez dimenzije obraćenja", poručuje o. Danijel Čolo.

Što je to advent ili došašće za vjernike?

Vrijeme došašća ili adventa je vrijeme iščekivanja Spasitelja. Sveto je to, pobožno i posebno liturgijsko vrijeme kada se na poseban način želimo pripremiti za blagdan pun ljubavi - Božić. Ovo vrijeme adventa često krivo tumačimo, pa već početak adventa počinje s izvanjskim slavljenjem, kao da Božić puno ranije započinje. No, što je to advent ili došašće? Možda bi bilo dobro da promislimo, kao vjernici, da je advent posebno vrijeme i vrijeme pripreme za Božić.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja