Budi dio naše mreže

Prije punih 45 godina studenti su u Davoru molili i tražili silu Duha Svetoga koja će promijeniti njihove živote. I Bog ih je uslišao!

/ Hrvoje Josip Bišćan

Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, prof. Tomislav Ivančić je 1971. godine, na molbu poglavarice samostana Sestara milosrdnica u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, započeo držati vjeronauk najprije srednjoškolcima, a od 1972. i studentima. Tijekom tri-četiri godine proučavali su Sveto Pismo i diskutirali o pročitanom. Učili su moliti i temeljito postiti te liturgijski oblikovati svete mise, no pritom nitko nije mijenjao svoj život.

Davorska savska obala

Zato su na svetkovinu Duhova 1975. načinili dvodnevno hodočašće od Zagreba do Marije Bistrice. Ljeto iste godine odlučili su provesti u Davoru kako bi u zajedništvu molitve i euharistijskim slavljima tražili onu istu snagu koju je Crkva primila na dan Pedesetnice. Tako su dvadesetak studenata i profesor tri tjedna, danonoćno, molili i tražili silu Duha Svetoga koju su primili i živjeli apostoli.

Davorska crkva BDM Kraljice

I doista, prvi je prof. Ivančić u noći 3. kolovoza 1975., dok je klečeći molio, doživio duboko iskustvo susreta sa živim Bogom. Sila Duha Svetoga najprije je preobrazila njega, a potom i sve okupljene sudionike. Tako se rodila Zajednica Molitva i Riječ.

Molitva mijenja sve!

Tijekom jeseni 1975. godine broj članova Zajednice naglo se povećavao, a svi koji su dolazili na susrete vrlo su brzo dolazili do istog iskustva Duha Svetoga. Postupno su postali uvjereni u Božje djelovanje, okupljali su se na molitvu i pouku, postili i organizirali noćna euharistijska klanjanja. Molilo se u skupinama i pojedinačno, ali i danonoćno u kapelicama, domovima i drugdje – da bi svi primili iskustvo i darove Duha!

Sošice 2005.

Nadbiskup Kuharić s odobravanjem je pratio djelovanje Zajednice. Godine 1979. na Mariji Bistrici je inicirao prvi Seminar za osnovno kršćansko iskustvo i potom, kad bi mu obaveze dopuštale, rado sudjelovao na događanjima koja su organizirali članovi Zajednice.

Širenje karizme Zajednice po cijelome svijetu

Otada se karizma Zajednice, evangelizacija i hagioterapija, proširila Europom i svijetom, tako da je, primjerice, Međunarodne studije hagioterapije od 2009. do 2016. godine pohodilo više stotina sudionika iz dvadesetak europskih zemalja. U tom je razdoblju u Zagrebu održano čak osam međunarodnih studija na kojima su polaznici dobili stručna teorijska i praktična znanja iz hagioterapije i antropološke medicine, što je plod stalnog znanstvenog istraživanja prof. dr. Tomislava Ivančića.

Hagioterapijski četvrtci u Kinoteci

Na to upućuju i teme studija:

  1. Hagioterapija – teorija i praksa, izobrazba i formacija (6. – 11. srpnja 2009.)

  2. Znanje i iskustvo (5.-10. srpnja 2010.)
  3. Posredovanje terapije u hagioterapiji (4.- 9. srpnja 2011.)
  4. Antropološka medicina i hagioterapija (2. – 7. srpnja 2012.)
  5. Temeljna i specijalistička hagioterapija (1. – 6. srpnja 2013.)
  6. Stručna područja hagioterapije i antropološke medicine (30. lipnja – 5. srpnja 2014.)
  7. Duhovnost u hagioterapiji i religiozna medicina (29.lipnja – 4. srpnja 2015.)
  8. Svestrana izranjenost čovjeka (4.- 9. srpnja 2016.)

Nažalost, daljnje studije prekinuo je odlazak prof. Ivančića u vječnost u veljači 2017., ali međunarodni susreti evangelizatora i hagioterapeuta nastavljaju se i dalje.

Prof. Tomislav Ivančić

Ovogodišnji, IV. Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret najavljen je od 27. do 30. kolovoza u dvorani crkve Sveta Mati Slobode u Zagrebu, u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ.

Na susret koji će voditi evangelizatori i mentori hagioasistenti pozivaju se svi koji su zainteresirani za rad u evangelizaciji i hagioterapiji, kao i svi koji žele podržati taj rad. Sve informacije o Zajednici, kao i o susretu mogu se naći na stranici Zajednice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja