Budi dio naše mreže

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić na Svjetski je misijski dan, 23. listopada u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za đakone zaredio jednog kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i četvoricu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

/ hjb

U suslavlju s vrhbosanskim nadbiskupom bili su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco i dvadesetak svećenika. Nakon predstavljanja kandidata za red đakonata, vrhbosanski nadbiskup se u homiliji osvrnuo na evanđelje dana o farizeju i cariniku koji imaju isti cilj – moliti u hramu i biti pravedni pred licem Božjim, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Učite druge moliti

U drugom dijelu propovijedi vrhbosanski je nadbiskup novim đakonima govorio o daru đakonata, kojega im Crkva daje “kao nepovratan kredit sa željom da ga koristite kao duhovno sredstvo za svoje napredovanje u poniznosti i služenje onima koji podižu oči prema nebu i sklapaju ruke u molitvi za pomoć Božju”. Nadbiskup Vukšić potaknuo je nove đakone neka svakog grešnika podržavaju na putu obraćenja, ali i neka farizeju omoguće drugu priliku.

Budite u načelima uvijek jasni, a blagi u primjeni na konkretnog čovjeka. I neka vaše dušobrižničko djelovanje uvijek krasi strpljivo svjedočenje Božjega milosrđa.

Propovijed je zaključio riječima da je znakovito to što novi ređenici red đakonata primaju na dan kada Crkva obilježava Svjetski dan misija, odnosno dan solidarnosti s misionarima u njihovu djelovanju.

Što uključuje đakonska služba?

Poslije propovijedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Nadbiskup Vukšić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku i s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Za đakona Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je Darko Endrich, a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su fra Mile Beljo, fra Nikola Livaja, fra Stjepan Orkić i fra Drago Blažević.

Ovim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, uime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju u molitvi, dijeliti sakramentale i predsjedati obredu sprovoda i pokopa, prenijela je KTA.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja