Budi dio naše mreže

Nakon svečanog otvorenja obnovljenog Vukovarskog vodotornja, povjesničar i suradnik HKM-a Borna Marinić na društvenim je mrežama poručio: "Taj simbol stradanja i otpora grada na Dunavu nije se srušio pod stotinama pogodaka granata već je nastavio ponosno prkositi zlu koje se nadvilo nad grad. Mnogo godina kasnije mladić koji nije bio niti rođen za vrijeme bitke za Vukovar dobio je privilegiju kreirati dio sadržaja koji će se emitirati na vrhu vodotornja preko velikih ekrana. Ponos, sreća i zadovoljstvo što sam sudjelovao u ovom projektu surađujući s profesionalcima s fotografije". Saznajte kako se uključio u projekt te koji vas sadržaji očekuju kod vodotornja!

/ Paula Stier

Novootvoreni Vukovarski vodotoranj, o kojemu smo već govorili, imat će nove sadržaje za posjetitelje kako bi bliže i bolje upoznali ratna zbivanja u Vukovaru devedesetih godina. Tako će i među ostalom posjetitelji moći, penjajući se do vrha tornja, pratiti sadržaje koji na novi i zanimljiv način predočuju povijest vodotornja i samog Vukovara – videima, glazbenim spotovima i animiranim povijesnim kartama.

Jedan od ljudi iza toga projekta je i povjesničar Borna Marinić, urednik “Domoljubnih minuta” na Hrvatskom katoličkom radiju. U razgovoru za HKM je rekao kako se u samom projektu, u kojem su uz njega surađivali Ivica Nevešćanin (viši kustos Hrvatskog povijesnog muzeja), Vladimir Brnardić (rukovoditelj Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a), Darijan Zeko (direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o.) i Mladen Palić (Nikmon produkcija), uključio još 2018. Naime, Marinić je još kao student radio u Hrvatskom povijesnom muzeju, nakon čega je došao na Hrvatsku radioteleviziju – dvije institucije koje su bile ključne za ostvarenje projekta. Znajući da se bavi Domovinskim ratom, Marinić je dobio poziv da se i on pridruži timu.

Foto: Facebook/ S lijeva na desno – Ivica Nevešćanin, Borna Marinić, Vladimir Brnardić, Darijan Zeko i Mladen Palić.

Ekrana u unutrašnjosti vodotornja je sveukupno sedam te prikazuju povijest vodotornja, simboliku hrvatske zastave za vrijeme Domovinskog rata, hrvatske, napose vukovarske branitelje, animirane karte, prognanstvo Vukovaraca te na koncu zajedništvo cijele Hrvatske u obrani i obnovi Vukovara. Zahvaljujući animaciji, slike će branitelja biti primjerice, trodimenzionalne, a karte će imati video snimke iz arhive HRT-a, kao i audio zapisa ljudi, poput Siniše Glavaševića, koji su izvještavali o opsadi Vukovara.

Možda je to bio najteži zadatak jer je odgovornost velika

“Vjerujem da će (karte) biti među najzanimljivijim i najudarnijim sadržajima. Možda je to bio najteži zadatak jer je odgovornost velika”, poručio je Marinić, koji je bio autor scenarija i kronologije.

Na najvećem ekranu se na koncu prikazuje među ostalom i  Vukovar danas. “Pokazuje se da Vukovar danas živi i ima što ponuditi. Unutar njega se kriju mnoge skrivene tajne koje možda i ne poznajemo”, rekao je Marinić.

Borna Marinić

Na koncu, mladi je povjesničar istaknuo zahvalnost za ovu priliku. “Ponosan što sam sudjelovao u tom projektu. Kao mladić, kao povjesničar koji nije bio ni rođen za vrijeme bitke u Vukovaru, zaista mi je čast što se prepoznalo to da mogu dati svoj skroman doprinos ovom projektu. Nadam se da će se i posjetiteljima vodotornja svidjeti taj multimedijalan sadržaj”.

Vukovarski vodotoranj trenutno je otvoren za posjete te radi od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 21. Više o posjetu vodotornju i njegovim popratnim sadržajima možete saznati ovdje. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja