Budi dio naše mreže

O 58. obljetnici smrti krašićkog župnika Josipa Vranekovića (1921. – 1964.) u Krašiću su se u srijedu 27. srpnja susreli biskupi i svećenici rodom iz krašićkog kraja.

/ im

Kao i svake godine oko godišnjice smrti (26. srpnja) župnika Josipa Vranekovića, u Krašiću se okupe biskupi i svećenici krašićkoga kraja te prikažu svetu misu za župnika koji je služio u župi Krašić za vrijeme boravka zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca. I ovu godinu svečanu svetu misu s početkom u 10:30 sati predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, u zajedništvu s umirovljenim vojnim ordinarijem Jurjom Jezerincem i umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem te ostalim svećenicima iz krašićkog kraja.

Na početku homilije biskup Mrzljak istaknuo je kako ponekad čujemo razmišljanje u narodu da čovjek umire dva puta “jednom kada prestaje ovozemaljski život, a drugi puta kada nestane iz naših sjećanja i naših razmišljanja”. Pri tome je dodao da se mi kršćani s time ne slažemo “jer čovjek živi bez obzira sjećamo li ga se ili ne”. “Kada ovozemaljski život zamijenimo vječnošću to znači da čovjek ulazi u jedan novi život”, rekao je.

 

U svojoj homiliji posebno se prisjetio krašićkog župnika Josipa Vranekovića. Govoreći o župniku Vranekoviću kazao je da se želi prisjetiti njega i njegova života, ali i službe. “On će biti u sjećanjima i memoriji nama koji smo ga ovdje poznavali, koji smo bili njegovi učenici. Ostat će zapisan i u knjigama kao supatnik bl. Alojzija ovdje u Krašića i svega onoga što je on zabilježio i zapisao te svega onoga čega je on bio svjedok”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Doživjeli su nepravdu i jedan i drugi, ali jednostavno kroz tu školu mržnje u njima je rasla velika ljubav.

Promišljajući o ljudskoj dobroti, ali i zloći naglasio je da se čovjek rađa po prirodi dobar, ali onda u životu ga zahvati zlo, nastavljajući: “Pitamo se: ‘Odakle to zlo?‘. Zapisao je već na prvim stranicama Biblije kada Bog zapovijeda čovjeku da je sve njegovo, ali stablo razlikovanja dobra i zla ne diraj. Ali čovjek baš tu hoće. Kao da želi reći: ‘Bože, neću te slušati! Ja sam ipak sada pametniji od tebe i ja ću sam odrediti što je to dobro, a što zlo. I onda nastane zlo koje se rađa u čovjeku i pitanje je samo kako se čovjek može osloboditi toga zla. Tu su župnik Vraneković i bl. Alojzije Stepinac itekako primjeri kako se čovjek može osloboditi zla. Interesantno je da i župnik Vraneković i bl. Alojzije dolaze u Krašić iz komunističkog zatvora. I jedan i drugi su bili u zatvoru kao u nekoj školi. Kada su naučili da se ne smije mrziti onoga koji mu čini zlo. Doživjeli su nepravdu i jedan i drugi, ali jednostavno kroz tu školu mržnje u njima je rasla velika ljubav. U njima je raslo opraštanje. Oni su  na poseban način čuli ono kada Isus kaže: ‘Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca‘. To je ta škola Isusova koju treba proći, koju su prošli i župnik Vraneković i bl. Alojzije. Oni su prošli kroz školu i onda su i nas učili u toj školi”, istaknuo je.

Biskup  Mrzljak naglasio je da nije teško govoriti samo dobro o župniku Vranekoviću jer je on zaista puno toga dobrog učinio u životu.

“Danas živimo u vremenu kada ne smijemo spomenuti nekakve zapovijedi, da netko nešto zapovijeda. Danas živimo u vremenu kada je čovjek tako svjestan slobode i svojih nekakvih ljudskih prava da gotovo ne misli o tome da on ima nekakve dužnosti i obveze, da nešto ne smije činiti, a da nešto mora činiti. I to je ta škola koju su ovdje zasadili i župnik Vraneković i bl. Alojzije Stepinac svaki na svoj način”, rekao je, dodavši da je sve ono što su oni prošli učinilo suprotan efekt. “Učinilo je to da njihova vjera bude čvršća, življa i da onda tu vjeru svjedoče svima onima s kojima su se susretali”, dodao je.

Danas kada gledamo sve ono što se događa mnoge ratove, mnoge mržnje, jedino što može pobijediti tu mržnju je ljubav.

Govoreći o percepciji Crkve u današnjem svijetu rekao je: “Crkva živi uvijek na istim temeljima, a ne sad da ona nešto može mijenjati, kao što bi netko htio prilagoditi se tom suvremenom svijetu, ali se onda pitamo: ‘Kamo ide taj suvremeni svijet?‘. Danas kada gledamo sve ono što se događa mnoge ratove, mnoge mržnje, jedino što može pobijediti tu mržnju je ljubav. To su župnik Vraneković i bl. Alojzije Stepinac, u svojim zatvorima i svom komunističkom teroru oživjeli upravo tu suprotnost, to da su mogli čuti u svakom vremenu ono što Isus kaže: ‘Učite se od mene‘. To je taj nauk koji je stalan i nepromjenjiv te koji se ne može mijenjati, jer ako bismo ga mijenjali onda ne bismo više bili Isusovi učenici”.

“Vjerujemo da nakon takvog života kao što ga je živio župnik Vraneković ne može biti drugo nego proslava u Nebu. Mi neke ljude proglašavamo blaženima i svetima, tu je i bl. Alojzije,  ali ja vjerujem da bi i župnik Vraneković tu negdje sigurno. Iako nije službeno proglašen, ali moguće da će jednoga dana biti. Svejedno. On je pred nama kao uzor koji nas potiče da idemo onim putem kojeg je on živio i da budemo čvrsti u vjeri kao što je on bio te da tako hrabro idemo i mi prema vječnost”, zaključio je.

Nakon svete mise, župljani, svećenici i biskupi uputili su se do krašićkog groblja, do groba župnika Josipa Vranekovića, kako bi se obljetnica njegove smrti obilježila molitvom i paljenjem svijeća.

Svećenici koji su rodom iz župe Krašić:

1. mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru – mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru – mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru

2. mons. Franjo Ćuk, župnik župe Uznesenja BDM u Pokupskom

3. vlč. Alojz Burja, umirovljeni svećenik zagrebačke nadbiskupije

4. preč. Gojislav Kovačić, župnik župe sv. Petra ap. – Petrovina

5. preč. Zlatko Golubić, subsidijar u Hrvatskom nacionalnom Svetištu sv. Josipa u Karlovcu

6. vlč. Ivan Torbar, župnik župe sv. Tri Kralja, Donja Lomnica

7. vlč. Darko Pužin, župnik župe sv. Klare, djevice u Zagrebu

8. vlč. Marko Torbar, uoravitelj župe Pohoda BDM u Čučerju

9. vlč. Josip Blažotić, župnik, Velikom Brgudu, Vele Mune i Vodice u Riječkoj nadbiskupiji

10. vlč. Stjepan Penić, umirivljeni svećenik zagrebačke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja