Budi dio naše mreže

Žensko katoličko poduzetništvu bila je tema Argumenata Hrvatskog katoličkog radija. O ženama koje su najprije vjernice, katolkinje, a onda i poduzetnice govorile su Andrea Oroš, predsjednica udruge "Poduzetništvo s povjerenjem" i potpredsjednica Danijela Drčec te duhovnik udruge fra Ivan Marija Lotar.

/ mdj

Objašnjavajući razliku između Catholic Cro Women i Udruge Poduzetništvo s povjerenjem, predsjednica Oroš istaknula je kako je sve započelo osnivanjem grupe na Facebooku u koju su pristupale žene. “Nakon većeg broja članova, na poticaj duhovnika oformile smo udrugu koja se zove Poduzetništvo s povjerenjem”, pojasnila je.

Nerazumijevanje okoline

Nadovezujući se na govor o osnivanju udruge te ženama kao poduzetnicama, potpredsjednica udruge Drčec objasnila je da je poticaj za bavljenje poduzetništvom itekako potreban. Na tom je tragu poručila:” Najlakši način ohrabrivanja je dijeljenjem iskustava. Kada su žene u okruženju s onima koje su već napravile iskorak i same se ohrabre.” Suočivši se s brojnim predrasudama, objasnila je: “Okolina ne razumije poduzetnički duh. Imam divne prijatelje, ali nitko od njih nije imao slične poduzetničke ideje. Lakše je komunicirati sa sebi sličnima.”

Prirodno, žene su bolji organizatori od muškaraca te one stoga mogu biti izvrsne poduzetnice.

Rad ove udruge privukao je i duhovnika, fra Ivana Mariju Lotara. On je poručio: “Privukla me centriranost obiteljskog momenta, gdje se ne robuje poslu, nego se radom služimo kako bi smo nastavili Božje djelo stvaranja. Nakon nekog vremena ponudio sam logističku pomoć,  a tako se i održala prva konferencija u dvorani sv. Franje, gdje je djelovala Marica Stanković.”

U nastavku je predsjednica Drčec  slušateljima HKR-a pojasnila kako je došlo do osnivanja Udruge. Naglasila je kako je veliku i važnu ulogu odigrao duhovnik fra Ivan, koji ih je potaknuo na samo osnivanje. “Udruga nudi članstvo kroz koje podmirujemo osnovne troškove udruge, a nudimo i pogodnosti kroz kataloge, popuste i druge pogodnosti.

“Prirodno, žene su bolji organizatori od muškaraca te one stoga mogu biti izvrsne poduzetnice”, nadodao je fra Ivan. Premda se radi o inicijativi u udruzi žena, veliku ulogu u smislu podrške i razumijevanja odnosi se i na njihove supružnike, objasnile su.

Okolina ne razumije poduzetnički duh. Imam divne prijatelje, ali nitko od njih nije imao slične poduzetničke ideje. Lakše je komunicirati sa sebi sličnima.

Društvo u kojem živimo nerijetko ne obiluje poštenjem, posebno u poduzetničkom kontekstu, a naši su sugovornici poručili da je već poštivanjem ovog načela, koje je zapravo općeljudsko velika stvar. Nadovezujući se na govor o poštenju i pravednosti, potpredsjednica Udruge objasnila je kako je jedan od njihovih ciljeva osloboditi se ega, te se diviti međusobnom postignuću. “Što više dajemo, više i dobivamo, a naše uporište ostaje jedino u Kristu”, istaknula je.

Smisao poduzetništva

Dok je većina poduzetnika fokusirana isključivo na korist i dobitak, naše su sugovornice objasnile da su više usredotočene na smisao: “Brendiramo Isusa kroz svoj posao”, našalile su se. “Ako poslu neću pristupiti tako, nenaplaćeni račun neću shvatiti kao mogući poziv na neki drugi oblik djelovanja, promjenu stava ili posloženost prioriteta, već kao veliki izvor frustracije”, nadodala je predsjednica Oroš.

Društvo u kojem živimo nerijetko ne obiluje poštenjem, posebno u poduzetničkom kontekstu, a naši su sugovornici poručili da je već poštivanjem ovog načela, koje je zapravo općeljudsko velika stvar.

Fra Ivan Lotar složio se sa sugovornicama te poručio kako naše poslovanje ovisi samo o Gospodinu, “jer onaj koji se uzda u Njega ne gazeći druge u ostvarenju svog dobitka, pruža primjer drugima oko sebe i na najbolji način svjedoči svoju vjeru.”

“Mi želimo promovirati ono što živimo, a tako i pozivamo druge da promisle što žive. Najviše plodova imamo kada smo s Gospodinom. Nismo zatvorene za druge suradnje i u svakoj suradnji želimo da je Isus ispred nas, a mi iza njega”, objasnile su članice udruge govoreći o predstojećoj konferenciji.

Što više dajemo, više i dobivamo, a naše uporište ostaje jedino u Kristu.

Podsjetimo, Catholic Cro Women organizira u subotu, 24. veljače 2024. drugu konferenciju pod nazivom “Poduzetništvo s povjerenjem”. Tom će se prilikom okupiti više od 500 sudionica, a sam će program započeti svetom misom u Bazilici Svetog Antuna Padovanskog u 9 sati nakon čega će se konferencija nastaviti u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Emisiju, koju je uredila i vodila Diana Tikvić u cijelosti možete pogledati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja