Budi dio naše mreže

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj bila je tema Argumenata HKR-a u srijedu 11. svibnja. U emisiji je, između ostaloga, predstavljena praksa poslodavaca u RH glede zapošljavanja osoba s invaliditetom, uvjeti za povlastice koje poslodavci mogu koristiti te trendovi zapošljavanja u posljednje vrijeme.

/ Branimir Gubić

Kvotna obaveza zapošljavanja osoba s invaliditetom na snazi je od siječnja 2015. godine, no bez obzira na tu činjenicu i dalje jedan dio poslodavaca nije upoznat s načinom obračuna, načinima ispunjenja i praćenja te obveze.

„Poslodavac koji zapošljava 20 i više radnika dužan zaposliti na primjerenom radnom mjestu, u primjerenim radnim uvjetima osobe s invaliditetom u visini od 3 % u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Radi se o zapošljavanju osoba s invaliditetom koje ispunjavaju uvjete za upis u očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom. Propisani su uvjeti za upis u očevidnik, što znači da se radi o težim stupnjevima invaliditeta, odnosno poslodavac ne može ispuniti kvotnu obvezu s bilo kojom osobom s invaliditetom”, pojasnila je Dubravka Bihar, rukovoditeljica Službe za kontrolu kvotnog zapošljavanja pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

„Ako obveznik ne ispuni kvotu zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili na zamjenski način, dužan je obračunati i uplatiti novčanu naknadu kako bi istu obvezu podmirio. Novčana naknada za 2022. godinu iznosi 937,50 kn mjesečno”, istaknula je Bihar.

„U Hrvatskoj je 500 tisuća osoba s invaliditetom”, rekao je Josip Držaić, ravnatelj Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb. „Tu je veliki potencijal radne snage koja se može aktivirati, koje društvo može aktivirati kako bi pridonosili razvoju naše zemlje”, istaknuo je.

Kaže da je prema sadašnjim podacima zaposleno 13 tisuća osoba s invaliditetom. „Oko 6 tisuća osoba je nezaposleno. Toj brojci možemo pridodati puno njih koji jesu u radnoj dobi, ali su ušli u mirovinski sustav jer ostvaruju pravo na neku obiteljsku mirovinu. Takvi nisu zainteresirani za ulazak u svijet rad, što je jedna ekonomska tema jer se radi o isplativosti rada. Naš je cilj što više ih potaknuti i ohrabriti za svijet rada”, rekao je Držaić.

„Udruga OSVIT okuplja zaštitne i integrativne radionice u Hrvatskoj. Bavimo se unaprjeđenjem sustava, umrežavanjem poslodavaca kako bi se educirali i vidjeli pozitivna iskustva iz Europe. Organiziramo konferencije koje su namijenjene stručnjacima koji se bave zapošljavanjem i profesionalnom rehabilitacijom. Takvih skupova imali smo 16 u posljednjih 20 godina. Zadnja konferencija, održana prošli tjedan u Zagrebu, pokazala je da radimo dobar posao, da se udruga širi, i da smo svi zajedno, (udruge, ZOSI, centri, poslodavci) usmjereni k stvaranju jednog kvalitetnijeg sustava”, istaknuo je Filip Kozlica, tajnik udruge OSVIT.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja