Budi dio naše mreže

Prisjećajući se zajedničke suradnje, brojni prijatelji, suradnici i kolege dirljivim riječima opraštaju se od velikana hrvatskog glumišta i vrhunskog umjetnika Ive Gregurevića koji je preminuo jučer 3. siječnja u 67. godini u Zagrebu. Osim glume u filmovima, serijama i predstavama, rado je surađivao s glazbenicima, a gostovao je i na albumu duhovne glazbe "Čovjek i Bog iz Nazareta" koji je 2008. godine nagrađen Porinom.

/ ks

Ivo Gregurević kao filmski glumac debitirao je 1977. godine u filmu ‘Ne naginji se van’, a iste godine snimio je i kultni film “Mećava” redatelja Antuna Vrdoljaka. Vrdoljak i Gregurević imali su višegodišnju plodnu suradnju pa ne čudi ocjena redatelja da mu je Ivo Gregurević bio više od suradnika.

“Naprosto je dio mog života, bili smo ne samo suradnici nego i prijatelji. Za njega i za Borisa Dvornika pisao sam uloge po mjeri glumca.

Silno je volio svoju Bosansku Posavinu, svoje Orašje. Jedno jutro kad sam otišao probazati njegovim gradićem našao sam ga pod trijemom jedne gostionice, on je sjedio tamo, nikad ga takvog zadovoljnog nisam vidio u životu. Sjedio je kao neki kralj te svoje Bosanske Posavine. Kad sam odlazio otpratio me riječima. “Pazi kako voziš”. Bio je jednostavan čovjek sa vrlo, vrlo malo riječi”, ističe Vrdoljak.

Ivo Gregurević osvojio je 1998. godine nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i seriji “Duga mračna noć”. Dobitnik je i nagrade Vladimir Nazor, ali i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film ‘Bogorodica’, 2002. za film ‘Ne dao Bog većeg zla’, 2005. za ‘Što je Iva snimila 21. listopada 2003.’ i 2014. za film ‘Kosac’. Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmidta ‘Imena višnje’ Gregurević je primio nagradu Filip Šovagović 2015. godine.

 

“Ivo je uvijek dolazio jako spreman na snimanje. Znao je tekst, vodio je računa o kostimu u kojem je nastupao, da to na njemu bude prirodno, da imate dojam da on živi u tome.

Maestralno odigrane uloge negativaca, a koje su njegovim kolegama glumcima koji put bile pravi izazov i kušnja, govorio je: Kad ti daju da igraš negativnu ulogu, ti svaku ulogu moraš napraviti najbolje što možeš, pa onda budi najnegativniji što možeš”, prisjeća se istaknuti hrvatski redatelj Antun Vrdoljak.

Među glumcima koji su stasali uz pokojnog Ivu Gregurevića bio je i Vedran Mlikota. Zajedno su nazdravili i ispratili 2018. godinu, a onda je, kaže Mlikota, ” Ivo zauvijek zaspao.”

“Proteklih 25 godina života bili smo vezani i poslovno i privatno, kao da mi je član obitelji. Pamtit ću ga kao najvećeg hrvatskog glumca, velikog čovjeka i prijatelja”

Slučajnih, ali srdačnih i dojmljivih susreta prisjeća se novinarka, a danas članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.

Ivo Gregurević je uvijek prije svega bio izvanredan čovjek. Bio je zabavan, duhovit, osoba koja je za Orašje učinila jako puno pokrenuvši Festival hrvatskoga filma koji je ujedno bio i festival ljubavi, dobrote, prijateljstva. Nedostajat će mi nekakav slučajni susret s njim, jedna kava u gradu, kazala je Malenica.

Osim glume u filmovima, serijama i predstavama, Ivo Gregurević rado je surađivao s glazbenicima, a gostovao je i na albumu duhovne glazbe “Čovjek i Bog iz Nazareta” koji je 2008. godine nagrađen Porinom. Na tom albumu “Glumci u Zagvozdu” izvode stihove Marka Pandurevića na glazbu Slavka Nedića, glazbenog urednika s Hrvatskoga katoličkog radija.

“Ivo je volio zapjevati, a od instrumenata je jako volio šargiju. To je bila njegova ljubav iz mladih dana. Glazbu je jako osjećao, a to se vidjelo i na njegovim dernecima koje je priređivao na Danima hrvatskog filma u Orašju,” prisjeća se Slavko Nedić glazbeni urednik Hrvatskoga katoličkog radija.

Album na kojem su gostovali Ivo Gregurević i ostali “Glumci iz Zagvozda” na inicijativu zaklade Kap za slap objavila je etiketa Cro sacro, koju je u suradnji s Croatia recordsom pokrenuo Hrvatski katolički radio. Ivo Gregurević na njemu izvodi tri pjesme: “Dao im je priliku”, “Zašto ga izdade” i “Oni koji su trag Njegov slijedili”.

Posebnu emisiju o velikom umjetničkom talentu i domoljubu te stvaralaštvu Ive Gregurevića poslušajte u programu Hrvatskoga katoličkog radija danas u 17 sati i 20 minuta odmah nakon Dnevnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja