Budi dio naše mreže

Poziv za pomoć i solidarnost Svetoj Zemlji bila je tema emisije "Aktualno" u četvrtak, 28. ožujka u kojoj je gostovao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i vodič po Svetoj Zemlji fra Tomislav Glavnik.

/ im

Fra Tomislav Glavnik u emisiji Aktualno govorio je o proslavi Svetog trodnevlja u Svetoj Zemlji i otkrio: ” Sveto trodnevlje u svetoj Zemlji ima posebnu težinu, svakako to malo drugačije izgleda nego po našim župnim crkvama zato jer se obredi odvijaju na autentičnim mjestima ili na mjestima koja su izgrađena iznad tih mjesta gdje je Krist boravio sa svojim učenicima”.

Dodao je da je Dvorana posljednje večere uistinu jedna gornja soba, a od 1948. u posjedu je izraelske države i nije dopušten kult. “Vjernici i svećenici zajedno s kustosom Svete Zemlje će se ondje okupiti i budući da ne mogu ondje slaviti svetu misu vjerojatno će samo braći oprati noge i na taj način nas vratiti simbolički na Posljednju večeru kada je Isus tu gestu pokazao prema svojim učenicima i rekao da i mi moramo tako služiti dugima”, dodao je.

Prikupljanje kolekte

O značenju samog čina prikupljanja kolekte rekao je: “Gledajući biblijska vremena i vrijeme prve Crkve, Crkva je uvijek poticala vjernike diljem svijeta da pomaže Crkvu u Jeruzalemu, skupljala se milostinja. Sada već 50 godina i to po jednom pismo što ga je papa Pavao VI. napisao “Nobis in animo” potaknuo je kršćane diljem svijeta da kolektom , milostinjom, financijskim darom na Veliki petak se solidariziraju s potrebama kršćana u Svetoj Zemlji. Mi to redovito i pobožno činimo i ne dvojimo jer znamo sve što prikupimo za takozvani Božji grob bit će namijenjeno Kustodiji Svete Zemlje, Crkvama u Jeruzalemu i to se upućuje sve preko nadležnog povjerenika za Svetu zemlju”.

U Svetoj Zemlji ne možete biti, ali može te im pomoći molitveno i financijski i tako ste na taj način povezani sa svojom braćom sestrama u vjeri i dajte taj dar

“Potičem ovom prilikom i vjernike da kada budete davali svoj prilog pri ljubljenju križa nemojte razmišljati u okvirima ‘ljubim Kristov križ i zato plaćam‘ nego ljubite Kristov križ i muku cijelog kršćanskog puka u Svetoj Zemlji. Otkidate nešto od sebe. U Svetoj Zemlji ne možete biti, ali može te im pomoći molitveno i financijski i tako ste na taj način povezani sa svojom braćom sestrama u vjeri i dajte taj dar”, rekao je.

Sveta Zemlja bez kršćana više nije Sveta Zemlja za nas.

Govoreći o korištenju prikupljenih sredstava istaknuo je kako se prikupljena sredstva koriste tijekom cijele godine i dodao: “Sredstva koja se prikupe jednim dijelom idu za uzdržavanje svetih mjesta, kada govorimo o svetim mjestima u Svetoj Zemlji govorimo o puno širem području od onoga što se smatra Palestina, Izrael. Govorom o 83 svetišta na području Svete Zemlje od Libanona do Egipta, Cipra i Jordana. I za to ide mali dio. Najveći dio za obrazovanje, za školstvo, za zdravstvo, za stambeno zbrinjavanje kršćana koji ondje žive, za karitativne, socijalne projekte, za zaposlene kršćane kojima se daje kruh da ostanu ovdje. Sveta Zemlja bez kršćana više nije Sveta Zemlja za nas. Mi tim simboličnim darom omogućujemo ostanak kršćana u Svetoj Zemlji”.

Istaknuo  je da je najmanje kršćana u Svetoj Zemlji, svega dva posto.

Kršćani u Svetoj Zemlji

A na što bi se dogodilo u Svetoj Zemlji da nema kršćana odgovorio je: “Nazaret, Betlehem, Getsemanski vrt , Kristov grob bili bi muzeji. To bi bile građevine bez duha, gdje je netko živio, gdje je netko molio, ali živa Crkva ne bi bila prisutna. Zato i ova odgovornost uzajamna i postoji. A i kršćani koji žive u Svetoj Zemlji velikim očekivanjima i nadanjima gledaju prema svima nama. Možda su malo ogorčeni i tužni zbog velike šutnje koja vlada u svijetu i to grobne šutnje koja vlada zbog stradanja koja se događaju nakon masakra. Vrlo je situacija kompleksna, ali ono što franjevci u Svetoj Zemlji govore: ‘Naše je propovijedati mir i zalagati se za mir‘ i mislim da je to jedna od bitnih poruka. Kršćani su uvijek bili pomirujuća snaga na tom području”.

Možda su malo ogorčeni i tužni zbog velike šutnje koja vlada u svijetu i to grobne šutnje koja vlada zbog stradanja koja se događaju nakon masakra.

Obredi u Svetoj Zemlji

Kao što je prethodno naveo obredi u Svetoj Zemlji vezani su za mjesta. “Mi se na Veliki petak klanjamo križu, a oni će na Veliki petak imati klanjanje svetom križu i skidanje Krista s križa imat će žalosni križni put ulicom Via Dolorosa do crkve Kristova groba. Na Veliki četvrtak imaju pranje nogu prijepodne, a posljednju večeru poslijepodne. Velika Subota za katolike je rezervirana prijepodne”, rekao je.

Kada sam molio u Getsemanskom vrtu nikoga nije bilo. Ni u vrtu ni u crkvi. Pustinja.

Naglasio je kako se ovih dana vratio iz Svete Zemlje i kako je tamo doživio nešto što nikad nije doživio. “Kada sam molio u Getsemanskom vrtu nikoga nije bilo. Ni u vrtu ni u crkvi. Pustinja. To znači muku i mučninu i za taj prostor i za radnike koji ondje rade, obitelji su ugrožene i to je jedan veliki splet ružnih okolnosti koji se ionako sručio na ovaj narod”, dodao je.

“Ako se netko odvaži ovih dana na hodočašće u Svetu Zemlju doživjet će nešto neobično. Moći ćete biti sami u molitvi”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja