Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-tomislav-glavnik

FOTOREPORTAŽA U Splitu postavljen kip zaštitnika Dalmacije

Unazad 3 godine sv. Jeronim je zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije te se na njegov blagdan slavi Dan županije. Kip sv. Jeronima napravljen je od bračkog kamena i u tom kontekstu nadbiskup Barišić je naglasio kako je isklesan od oporoga dalmatinskog kamena. "Opor na svoj način simbolizira naš mentalitet i narav sv. Jeronima, ali izglađenu, humaniziranu i kristijaniziranu molitvom, askezom i postom. Ne samo dalmatinski kamen, nego i sunce mu je dalo patinu našega ambijenta. Svi hodočasnici koji u buduće budu išli u Svetu Zemlju moći će u srcu Jeruzalema, na Sionu, u bazilici Usnuća Marijina posjetiti kip sv. Jeronima", kazao je nadbiskup Barišić.

Kip sv. Jeronima sa Siona povezuje Hrvate diljem svijeta

Tisuću šestota je obljetnica smrti svetoga Jeronima i tim povodom nastaje njegov kip koji će nakon što bude izložen u Splitu otputovati u Svetu Zemlju. Gvardijan samostana Svetoga Duha u Zagrebu fra Josip Glavnik u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu ističe kako je došlo do ideje za izradom kipa, kada kip putuje za Svetu Zemlju, kako je kip povezao ljude i teritorije te u kojim situacijama moliti zagovor ovoga sveca. 

Fra Tomislav Glavnik: Krist Uskrsli jedina je hrana na putu prema vječnom životu

"Jedini koji je neraspadljiv je Krist uskrsli, naša nada i kada dođu povremene ili malo duže žeđi i gladi čovjek kršćanin, rimokatolik treba otkriti snagu Riječi Božje koja poučava te euharistijskoga kruha koji hrani i potiče na život bez grijeha, na život prema vječnoj domovini", naveo je u homiliji fra Tomislav Glavnik predvodeći slavlje sedmog utorka u povodu pobožnosti Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu.

Fra Tomislav Glavnik o Svetoj Zemlji: Betlehem nije Betlehem samo jednom u godini

Fra Tomislav Glavnik, licencirani vodič za Svetu Zemlju, istaknuo je kako je Božić u Betlehemu svaki dan, i to oduševljava, šokira, oplemenjuje, ostavlja bez riječi. "Hodočasnicima krenu suze kad se prostru na mjestu Isusova rođenja. Kako i ne bi?! Biti na mjestu gdje je Bog rođen da bi i nas naučio što znači biti čovjek i da bi nam objavio sebe. Nitko nije ravnodušan u posjetu Betlehemu."

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja