Budi dio naše mreže

Ključna riječ: josip-jovic

Krvavi Uskrs na Plitvicama

Nakon upozorenja organizatorima srpske pobune Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provelo je na sam Uskrs, 31. ožujka 1991., akciju razbijanja okupacije Plitvičkih jezera.

Zbivanja prije Krvavog Uskrsa na Plitvicama

Na današnji dan, 29. ožujka 1991., šef kninskih milicajaca Milan Martić zauzeo je policijsku postaju u Titovoj Korenici. Istog dana skupina odmetnutih milicajaca, predvođena Ljubicom Šolajom, upala je u upravne zgrade Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ kako bi obznanila smjenu postojećeg rukovodstva i provela odluku o pripojenju Plitvičkih jezera pobunjeničkoj SAO Krajini.

Sastanak predsjednika republika u Splitu 1991.

Politička kriza u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji početkom 1991. godine doživjela je vrhunac. Događaji u prva tri mjeseca '91., napose tijekom ožujka, jasno su upućivali da Hrvatsku očekuje rat zbog velikosrpskih pretenzija.

Spomen na prvog poginulog branitelja

Prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, Josip Jović rodio se 21. studenog 1969. godine u Aržanu kraj Imotskog. Bio je jedan od petero djece u obitelji Marije i Filipa Jovića. Nakon završetka školovanja zaposlio se u jednoj građevinskoj firmi. Ipak, u ljeto 1990. kao 20-godišnjak prijavljuje se u policiju te odlazi u Zagreb gdje pohađa tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon toga priključio se Jedinici za posebne zadatke "Rakitje" iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada "Tigrovi".

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja