Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • 3. travnja 1991. na mjesnom groblju u Aržanu, selu Imotske krajine, na granici Hrvatske i Hercegovine, pokopan je 21-godišnji Josip Jović, policajac Jedinice za posebne namjene Rakitje, koji je poginuo 31. ožujka tijekom akcije MUP-a Hrvatske na Plitvicama. Na pogrebu se okupilo oko sto tisuća građana Dalmacije i Imotske krajine. U ime Vrhovništva od poginulog Jovića oprostio se potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Milan Ramljak, a koncelebriranu sv. misu predvodio je splitski nadbiskup dr. Frane Jurić.
  • Istog dana građane Hrvatske osobito Slavonije, uznemirili su pokreti jedinica JNA. U Vinkovce je stigao vojni transport s dvije željezničke kompozicije: oko 240 vojnika pod punom ratnom spremom i 80 tenkova. Pred kolodvorom su se okupili građani i tražili da se vojska vrati u kasarne – vojska je upotrijebila suzavac. Tenkovi su izišli i na osječke ulice. Napadnuta je policijska stanica u Dalju.
  • Politička napetost u selima vukovarske općine počela se smirivati, zahvaljujući puštanju na slobodu plitvičkih uhićenika Gorana Hadžića i Borivoja Savića, predsjednika i tajnika vukovarskoga SDS-a.
  • Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske odbila je zahtjev iz Gračaca da se hrvatska policija povuče iz Lovinca.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja