Budi dio naše mreže

Spomen na prvog poginulog branitelja

Prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, Josip Jović rodio se 21. studenog 1969. godine u Aržanu kraj Imotskog. Bio je jedan od petero djece u obitelji Marije i Filipa Jovića. Nakon završetka školovanja zaposlio se u jednoj građevinskoj firmi. Ipak, u ljeto 1990. kao 20-godišnjak prijavljuje se u policiju te odlazi u Zagreb gdje pohađa tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon toga priključio se Jedinici za posebne zadatke "Rakitje" iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada "Tigrovi".

/ Borna Marinić

Sa svojom jedinicom sudjeluje u akcijama gušenja pobune dijela Srba u Hrvatskoj. Najprije u Petrinji, a zatim i Pakracu i na Plitvicama gdje je 31. ožujka 1991. godine položio svoj život na oltar Domovine. Poginuo je u blizini pošte, gdje se danas nalazi spomenik posvećen njegovoj žrtvi. Iako je na sebi imao pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela, u predjelu pazuha. Teško ranjenom Joviću odmah je pružena prva pomoć. Operirao ga je u kirurškim kolima doktor Josip Husar no ozlijede su bile preteške. Vojarna Hrvatske vojske u Udbini nosi ime Josip Jović, baš kao i Policijska akademija u Zagrebu.

Josip Jović postao je svojom žrtvom simbol svih poginulih hrvatskih branitelja čija imena nisu poznata široj javnosti.

Prisjetit ćemo se i jednog od njih, heroja Domovinskog rata – Drage Petrovića. Gas, kako su ga zvali prijatelji i suborci, rođen je 12. prosinca 1943., a u obranu Domovine uključio se na samom početku, za vrijeme balvan-revolucije, kada je sudjelovao u nabavi oružja.

U ratu je sudjelovao kao pripadnik 113. šibenske brigade i 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. iz svojeg Skradina. U Skradinu je držao restoran “Prstaci” u kojem je ugostio najpoznatije goste poput Olivera Dragojevića, a u studenom 1992. restoran su trebali posjetiti visoki hrvatski dužnosnici. Tom prilikom otišao je 21. studenog 1992. roniti školjke na obližnje Prokljansko jezero od kuda se nikada nije vratio. Njegova je smrt obavijena velom tajni i o njoj se i danas vrlo malo zna. Među više verzija, postoji priča o neprijateljskoj diverziji, kao i o nesretnom slučaju pri ronjenju.

Drago Petrović Gas jedan je od najvećih heroja Skradina koji se u bitci za Šibenik uspješno obranio upravo zahvaljujući njemu koji je vodio obranu grada, a nakon što je stradao njegovim imenom nazvana je 1. bojna 15. domobranske pukovnije Skradin. O njegovoj ulozi u bitci za Šibenik general Rahim Ademi kazao je za Slobodnu Dalmaciju iduće:

“Zaboravlja se uloga Vodičana u zaustavljanju napada prema Vodicama i deblokadi Šibenika. Uloga Skradina i postrojba u zaleđu koje su ostale na svojim položajima iako su imale zapovijed da ih napuste i zađu na lijevu stranu Krke, što treba zahvaliti pokojnom Dragi Petroviću Gasu, koji se s tim nije složio. Da su to učinili, Šibenik bi ostao bez pitke vode.”

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Drago Petrović Josip Jović

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja