Budi dio naše mreže

Zbivanja prije Krvavog Uskrsa na Plitvicama

Na današnji dan, 29. ožujka 1991., šef kninskih milicajaca Milan Martić zauzeo je policijsku postaju u Titovoj Korenici. Istog dana skupina odmetnutih milicajaca, predvođena Ljubicom Šolajom, upala je u upravne zgrade Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ kako bi obznanila smjenu postojećeg rukovodstva i provela odluku o pripojenju Plitvičkih jezera pobunjeničkoj SAO Krajini.

/ Borna Marinić

Bio je to vrhunac terorističkih aktivnosti u tom dijelu Like koje su se intenzivirale nekoliko dana ranije nakon što je u Plitvicama 25. ožujka organiziran tzv. „miting istine“. Nezadovoljni što je ondje u veljači uspostavljena policijska postaja pobunjeni Srbi u organizaciji Srpske demokratske stranke organizirali su ispred spomen doma 6. Ličke divizije demonstracije na kojima su zahtijevali da se i Nacionalni park Plitvice pripoji SAO Krajini. Sljedećeg dana, 26. ožujka, Skupština općine Titova Korenica donijela je nezakonitu odluku o smjeni rukovodstva Nacionalnog parka Plitvice što je dodatno ohrabrilo pobunjene Srbe. 

Na dan kada je u Splitu održan susret šestorice predsjednika republika Jugoslavije, 28. ožujka, milicajci iz Knina oko podneva su na Koranskom mostu postavili barikadu s istaknutom zastavom Krajine i Jugoslavije. Razlog dolaska tzv. „martićevaca“ bio je sprječavanje prosvjeda djelatnika poduzeća „Plitvice“ protiv pripajanja nacionalnog parka SAO Krajini. Istog dana zabilježena su podmetanja eksplozivnih naprava hrvatskom stanovništvu, tako je na kuću Ivana Juga u stamenom naselju Mukinje bačen eksploziv. Dana 29. ožujka „martićevci“ su kao što je spomenuto u Titovu Korenicu dolazi sam Milan Martić, a njegovi milicajci zauzimaju upravne objekte poduzeća „Plitvice“. Istovremeno na Plitvice su pristigle i pobunjene snage iz drugih dijelova Hrvatske, među njima i Goran Hadžić, predsjednik vukovarskog SDS-a. 

Ove terorističke aktivnosti šokirale su domaću, ali i europsku javnost jer je u to vrijeme Nacionalni park Plitvice pohodio velik broj stranih turista. U samom hotelu „Jezero“ boravilo je preko 200 gostiju, a očekivao se i dolazak grupe od 150 Talijana. Hrvatska policija je oružanom intervencijom 31. ožujka 1991. prekinula taj teror. Nakon žestokog okršaja pobunjenici su potisnuti, dok je dio uhićen. Nažalost taj je događaj ostao upamćen kao „Krvavi Uskrs“ jer je toga dana ondje život izgubio Josip Jović, prvi poginuli hrvatski branitelj.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Josip Jović Krvavi Uskrs

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja