Budi dio naše mreže

Osnovana Specijalna jedinica policije "Grof" PU Dubrovnik

Na današnji dan 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije "Grof" PU Dubrovnik.

/ Borna Marinić

Početaka se u knjizi Zagonetka pobjede Olivera Peze prisjetio prvi zapovjednik jedinice Mladen Gojun:

“U ožujku 1991. tadašnji načelnik dubrovačke policije, Branko Puziljević, mi je povjerio osnivanje Specijalne jedinice policije. U dva navrata sam bio u ATJ Lučko s budućim generalima Markačem, Lucićem i ostalim kolegama, gdje smo dogovarali način ustroja, što i kako treba učiniti, a sa zamjenikom Ilom Topuzovićem smo odlazili po oružje i opremu. Uglavnom, samo formiranje jedinice je završeno 5. svibnja 1991. godine i negdje u večernjim satima, mislim da je bilo oko 23, smo krenuli u bazu u Plat, odmaralište “Hidroelektrane Dubrovnik”. Imali smo pješačko naoružanje i dio ostale opreme koje je potrebno i krenula je ubrzana obuka, više na temelju, odnosno s ciljem borbe protiv terorizma i upada diverzanata, ne očekujući da će doći do rata.”

Već u svibnju ’91. Jedinica, koja se popunjavala dragovoljcima, počela je držati položaje na Brgatu prema Ivanici, a u lipnju je za zapovjednika postavljen Ile Topuzović. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku SJP “Grof” uspješno je izvršavala vojno-policijske zadaće koje su bile postavljene pred nju.

Kada je početkom listopada 1991. srpsko-crnogorski agresor započeo opći napad na Dubrovnik SJP “Grof” prometnula se u jedinicu koja je išla gdje je bilo najteže. Komolac, Brgat, Bosanka, Strinčjera, Srđ… krizna su žarišta na kojima je Jedinica uspješno branila grad Dubrovnik. Osim toga, dio jedinice sudjelovao je u borbama kod Bistrine nedaleko Stona.

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika oslobađajući Komolac, Mokošicu, Zaton i Orašac. Pri akciji oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem. Jedinica mu nanosi velike gubitke u ljudstvu i tehnici, ali i sama je imala mnogo ranjenih. Jedan od ranjenih pripadnika bio je Hasib Alibegović, pomoćnik zapovjednika Jedinice, danas 100% Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik, piše portal Braniteljski.hr.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja