Budi dio naše mreže

U novom videu Salesianinog serijala Mame pitaju velečasni Odilon Singbo i psihologinja Ljubica Duspara odgovaraju na pitanja koje muče sve roditelje koji redovno idu na misu: što napraviti da dijete bude mirnije pod misom? Smije li se djetetu dati da se nečim zabavlja dok traje misa? Što napraviti ako dijete zaplače tijekom mise? Treba li djetetu dati da slobodno hoda po crkvi za vrijeme trajanja mise?

/ dp

Velečasni Singbo u svom se odgovoru osvrnuo iz  perspektive svećenika. Ako dijete počne hodati po crkvi za vrijeme mise, velečasni Singbo smatra da ga treba pustiti da slobodno hoda. Problem nastaje kada roditelji krenu za djetetom jer tako, ističe velečasni Singbo, mogu omesti svećenika za vrijeme propovijedi.

Roditeljima s malom djecom savjetuje da sjednu u blizini vrata, a ne u prve redove kako bi mogli diskretnije izići van ako dijete počne plakati.

Psihologinja Duspara ističe da roditelji trebaju kod kuće početi pripremati dijete kako bi bilo mirno pod misom. U trenutcima molitve, ističe, dijete stječe naviku da bude tiho i širi mu se obzor duhovnog i molitvenog života koji će se prenijeti i na svetu misu.

Važno je da dijete upozna i prostor crkve izvan trajanja svete mise kako bi vidjelo gdje je oltar, gdje se sjedi, gdje je izlaz i slično. Psihologinja Duspara ističe kako bi bilo dobro i da dijete upozna svećenika kojeg će viđati na svetoj misi ako je to moguće.

Ističe kako je dobro i da se djetetu kaže što će se sve tijekom mise događati. Na taj će se način dijete moći orijentirati za vrijeme trajanja mise i bit će mu zanimljivije pratiti što se događa.

Cijeli video za još korisnih i praktičnih savjeta pogledajte na Salesianinom YouTube kanalu.

Ostala videa iz Salesianinog serijala Mame pitaju možete pogledati OVDJE.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja