Budi dio naše mreže

Animacija za mlade u župi Dobrog Pastira u Brestju bila je tema posljednjih HKR-ovih Novih valova dobrote uživo u četvrtak, 21. srpnja u kojima je gostovala Ines Sosa Meštrović voditeljica Zajednice mladih koja je predstavila aktivnosti za mlade u spomenutoj župi. Emisiju je uredila i vodila Suzana Borko.

/ md

Voditeljicu zajednice mladih u Brestju u blizini Sesveta Ines Sosa Meštrović oduvijek je zanimao rad s mladima. “Dok sam još bila studentica u našu župu došao je mladi kapelan vlč. Ivica Zlodi i trebalo je pokrenuti jednu zajednicu koja bi redovito okupljala mlade ljude. Pokazala se potreba za jednom zajednicom koja bi mlade poticala da se uključe u rad svoje župe, a na ovaj način mladi bi ostvarili svoje potencijale”, ističe Sosa Meštrović.

Susret Zajednice mladih održava se utorkom navečer tijekom cijele godine, dakle jednom tjedno za sve mlade koji su željni druženja i kateheze. “Pokušavamo svaki susret učiniti drugačijim, pa tako imamo shemu u kojoj svaki susret ima drugu tematiku te uključuje molitveni susret, katehetski susret, gostovanje na tribini, zatim debate i animatorski susreti s kreativnim radionicama”, kazala je Sosa Meštrović i dodaje kako mladi rado odvajaju vrijeme za ovakve susrete ako osjete da je to zaista ono nešto je kvalitetno i pozitivno za njih.

Novogodišnja putovanja župe Brestje

Na susretima mladi redovito razgovaraju o različitim religijama, njihovim sličnostima i razlikama te tako mladi uče i shvaćaju da su u mnogočemu jednaki s pripadnicima drugih religija. Najlakše uče o različitosti boraveći, primjerice u jednoj protestantskoj obitelji, a takvi susreti i druženja organiziraju se prilikom pripreme za doček Nove godine. “Često su to daleki putevi, pa je tako ovdje vrlo važna dobra organizacija. To je prilika da mladi posjete mjesta koja inače ne posjećuju. Do sada smo uspješno organizirali ovakve susrete i nemamo običaj kasniti”, naglasila je Sosa Meštrović te kazala kako u susretima sudjeluju srednjoškolci, studenti i radnička mladež.

Sosa Meštrović svjedoči kako se već nekoliko mladih prilikom putovanja zaručilo što ju posebno raduje i ohrabruje u ponovnoj organizaciji susreta. “Tako smo dobili geslo ‘S Brestjem u Taizé, s prstenom iz Taizéa’ te su mlade djevojke koje se žele zaručiti zvali s nama na putovanje”, istaknula je voditeljica zajednice.

Pripreme za maturu

U okviru župe dostupne su besplatne radionice pripreme za maturu – matematika, hrvatski jezik i strani jezik te se organiziraju svaki vikend. “Mladi su bili sretni što netko misli na njih te im daruje ono što im je u tom trenutku najbitnije”, kazala je Sosa Meštrović te potom istaknula kako su ove pripreme dostupne svima mladima iz susjednih mjesta i župa koji osjećaju potrebu.

Krizmanijada i križni put biciklima

Zajednica mladih župe Brestje jedna je od prvih zajednica koja je organizirala cjelodnevne susrete za krizmanike. Susreti se o obično odvijaju subotom te uključuju druženje uz ručak, igru i kreativne radionice “Cilj je pokazati mladima koji će nakon krizme biti pozvani priključiti se zajednici mladih da smo tu za njih te da se svi osjete pozvanima doći k nama”, poručila je voditeljica Zajednice mladih  jednom od načina kako se mlade može zadržati unutar župne zajednice.

Križni put biciklima uoči Cvjetnice župa Brestje održava već 13 godina po uzoru na jednu župu u Portugalu. “Odabiremo crkve, kapelice i raspela unutar našeg dekanata, pa tako mnogi mladi ovom prilikom posjete neka mjesta na kojima ranije nisu bili, prolazeći kroz 14 postaja nekih 20-ak do 30-ak kilometara”, kazala je Sosa Meštrović o aktivnosti čije pripreme počinju već na ljeto organizacijom rute što je zadatak mladih.

Novi valovi dobrote

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja