Budi dio naše mreže

Ključna riječ: krizma

HALO, VELEČASNI! Rastavljen sam, ali nisam ponovno vjenčan niti živim u izvanbračnoj zajednici. Mogu li biti krizmani kum?

Rastavljen sam, ali nisam ponovno vjenčan niti živim u izvanbračnoj zajednici. Mogu li biti krizmani kum? Može li osoba krštena u Pravoslavnoj Crkvi biti krizmani kum u Katoličkoj Crkvi? Na ova i druga pitanja u emisiji "Halo, velečasni?" u petak 3. svibnja odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

Ostati u Crkvi i nakon krizme

Riječ potvrda dolazi od latinske riječi cōnfirmāre, što znači učvrstiti ili ojačati. Sakrament potvrde daje snagu Duha Svetoga i učvršćuje naš izbor da budemo kršćani. Krizmom se obvezujemo djelovati kao Kristovi učenici. Ovo nije diploma ili završetak nečega, već jedan od najvažnijih dana u njihovom životu koji označava da su im se otvorila važna vrata. Hoće li biti pripremljeni (od nas) za ono što ih čeka? Ne dopustimo da nam djeca budu statistika. Dok žive u našim domovima, imamo priliku oblikovati ih u vjerom ispunjene mlade odrasle osobe koje su usredotočene na prave prioritete. Oni će slijediti naš primjer i odrasti će biti poput nas kada budu imali vlastite obitelji.

HALO, VELEČASNI? Može li se uskratiti sakrament krizme i svete pričesti?

'Je li došlo vrijeme da svećenici i biskupi počnu uskraćivati krizmu i pričest onima za koje sigurno vidimo da im to ništa ne znači?' i 'Može li svećenik krizmati umjesto biskupa?' Pitanja su to koja smo izdvojili za vas čitatelje Hrvatske katoličke mreže, a na koje je ovoga petka odgovore dao u emisiji 'Halo, velečasni?' naš dežurni 'radijski župnik' vlč. Damir Ocvirk, inače župnik zagrebačke župe Sv. Josipa na Trešenjevci.

Koje je značenje sakramenta potvrde?

Katoličko je vjerovanje da obred potvrde u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom koja im je darovana na krštenju, te ih ispunjuju ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv.

Svećenik objasnio koji su darovi prikladni za krizmanike

”Što je obaveza krizmanog kuma, nakon krizme, znamo da je za krštenog kuma obaveza brinuti se o katoličkom odgoju djeteta u slučaju spriječenosti roditelja?”, zanimalo je slušatelja Radio Mir Međugorja koji se sa svojim pitanjima javio u emisiji "Pitajte svećenika", a uz to je upitao i ”što se preporučuje da kum daruje krizmaniku od nekih stvari vjerske tematike, je li to, primjerice, Biblija, krunica…?”.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja