Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u utorak, 26. travnja, gostovala je predsjednica udruge "Smiješak za sve" Marijana Jergović. Povod gostovanju je objava knjižice-bojanke "Laku noć, pričoljupci!"

/ hjb

Predsjednica udruge “Smiješak za sve” Marijana Jergović podsjetila je da su zbog epidemije koronavirusa tete-pričalice 25. veljače 2020. morale napustiti svoje najdraže slušatelje u zagrebačkim bolnicama. “Nakon objavljivanja nekih priča na Youtubeu, prikupili smo naše najdraže priče i ukoričili ih u knjigu. Nas šesnaest izabralo je svoje priče, a naši volonteri su je pripremili za tisak. Priče su napisane s jedne strane, uz citat dijela priče, a tu je i bojanka za povratak u djetinjstvo.”

Jergović je spomenula da su objavljene i Crvenkapica i druge klasične priče, ali neke u novoj verziji, primjerice “Vuk koji je tražio ljubav”, a došle su i neke nove priče. Knjižica je tiskana u 1200 primjeraka, uz donaciju 3000 kuna jedne firme, a ostatak do 7200 kuna sabrali su sami volonteri.

Knjižica je namijenjena za djecu od najmanje 2 ili 3 godine, ali priče slušaju i oni s 13 i više godina, jer sve priče imaju vrlo lijepe pouke koje ne ovise o dobi.

Priče vole svi

Kako je rekla HKR-ova sugovornica, djeca vole slušati priče, ali to vole i odrasli, pa i liječnici i medicinske sestre. Na pitanje koje su djeci omiljene priče, rekla je da su to mnogima bajke, ali one braće Grimm znaju biti i strašne, pa njih preskaču. Kao dobar primjer izdvojila je knjigu Milana Sijerkovića o vanjskim predznacima koji najavljuju kakvo će biti vrijeme.

Važnije od svega je djeci dati dušu, onda oni sve primaju.

Na pitanje o reakcijama, potvrdila je da djeca odmah pozitivno reagiraju, a kasnije se u razgovoru dođe i do važnih životnih pitanja, dok na Facebooku prate reakcije roditelja koji jedva čekaju povratak na Rebro.

Tko su tete-pričalice?

Jergović je rekla da je u udruzi sada 120 volontera, a prije korone bilo ih je i 250. “Sada nas je SVAKOGA DANA dvanaestero uključenih, a moglo je biti i 15! Naši volonteri imaju između 16 i 82 godine. Desetak je muških, ostalo su žene. A na pitanje o razlozima uključivanja volontera naglasila je da se na motivacijskoj radionici prije uključivanja provjerava razlog uključivanja. Tamo se saznaje da su neki ili sami bili u bolnici ili su imali braću i sestre u bolnici, a neki jednostavno žele pomagati drugima. Važno je imati ispravan motiv! Angažmanom u udruzi pomaže se bolesnima, ali i sebi. Međutim, samo oni s pravim motivom ostaju dugo s nama i nauče što je volontiranje – dati najbolje od sebe drugima.”

Snježana Kirinić Grubić i Marijana Jergović

Za osobni razlog uključivanja u tete-pričalice rekla je da je školovani medicinski biokemičar, ali dugo nije u toj struci. “Međutim, jedno moje dijete je hiperaktivni ADHD-ovac s kojim sam puno radila, čitala i pričala priče. Nakon što su mi se djeca školovala, nisam htjela ‘ispijati kave’, nego sam se odlučila aktivno posvetiti drugima”, zaključila je Jergović.

Važnost edukacije i mentorskog rada

A na pitanje kako se postaje teta-pričalica, Jergović je rekla da je nužna dobra edukacija, dobro poznavanje pravila ponašanja u bolnici, psihologija izražajno čitanje i, možda ponajviše, motivacija. Svaki volonter obavezno ima dva susreta s mentorom, jedan-na-jedan i kroz edukaciju prolazimo sve što je potrebno za volontere, ali i za udrugu. Može se reći da bdijemo nad našim projektom.

Govoreći o proširivanju djelatnosti udruge nakon epidemije i potresa, u emisiji je spomenuto da smo 6. travnja 2020.  snimili prvu Smiješkovu tzv. Kužinu, u sklopu našeg projekta “Trla baba lan da joj prođe dan”. Zapravo, počeli smo kuhati i davati recepti te čitati kroz to. Taj projekt je iznjedrio nešto što je bilo jako dobro, a to je pečenje kolača za beskućnike.

U studenom 2020. počeli smo jednom mjesečno skupljati kolače. Nosili smo ih Udruzi Savao koja bi ih dijelila beskućnicima na Glavnom kolodvoru.

Taj projekt je išao sve do sada, a sada ga moramo, nažalost, prekinuti jer više ne stižemo, s obzirom da ponovni ulazak u bolnice iziskuje puni angažman. Usto, dvije godine zaredom smo na Uskrs i Božić na Banovinu u dva katolička i dva pravoslavna sela nosili kolače koje smo sami ispekli. Otvorili smo i knjižnicu u kontejnerskom naselju Sajmište koju će uskoro u potpunosti preuzeti petrinjska ekipa ‘Smiješka za sve'”, naglasila je Jergović.

Iskustva iz bolnica su vrlo intenzivna

Od osobnih iskustava sa slušateljima je podijelila susret s mladićem romske nacionalnosti od 12 godina koji je “nije puštao od sebe” jer mu, kako joj je rekao u povjerenju, “nitko nikada nije pričao priče”. A to što se doživi u bolnicama često se prepričava i onda se smijete ili plačete u automobilu.

Uzmite vremena, budite uz dijete i pročitajte mu priču. Tako ćete kod njega potaknuti ljubav prema knjizi.

Na završno pitanje o tome što je dobrota, Jergović je rekla da je to svijest o postojanju potreba drugih ljudi, uvažavanje tih potreba i, ponekad, stavljanje vlastitih potreba iza potreba drugih te učiniti dobro za one kojima to zaista treba.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja