Budi dio naše mreže

Vjeronaučna izvrsnost bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote u utorak, 24. svibnja u kojima su gostovali tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK Anita Vranić, dugogodišnja članica državnog povjerenstva za provedbu natjecanja te pobjednici državnog natjecanja iz vjeronauka vjeroučiteljica Nataša Čurić, učenica Petra Cerjak iz OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici i vjeroučitelj Velimir Mandić i učenik Filip Kadić iz XV. gimnazije u Zagrebu. Urednica i voditeljica emisije je Snježana Kirinić Grubić.

/ md

Vjeronaučna olimpijada u školski je sustav ušla kao natjecanje učenika u osnovnim školama, a kasnije i u kategoriji srednjih škola. Održana su 22. državna natjecanja iz vjeronauka od školske godine 1999./2000. kada je vjeronaučna olimpijada ušla u školski sustav. Zanimljivo je kako će se sljedeće godine proslaviti i 50. obljetnica održavanja vjeronaučne olimpijade.

Vjeronaučna olimpijada pomaže učenicima tako što im približava vjeru i olakšava duhovni rast. “Kroz vjeronaučnu olimpijadu zbližila sam se s Bogom i shvatila sam kako on razmišlja”, istaknula je učenica Cerjak i dodala kako primjećuje da je njezina vjera zaista veća i jača nego što je bila prošle godine.

Gradivo vjeronauka na natjecanju svake je godine vrlo zahtjevno, no učenici ga uvijek mogu svladati, a što je izazovnije to učenici više napreduju i mentalno sazrijevaju. “To je kruna svog našeg rada kroz godinu kada učenici shvate da su sve uspješno uspjeli naučiti”, naglasila je Čurić.

Učenici su se zajedno u grupi pripremali za natjecanje, a najviše su se namučili prilikom pronalaženju vremena za obradu gradiva s obzirom na obaveze. Uspješno su se organizirali i došavši na natjecanje svatko je dobio svoj primjerak testa.  “Svi smo dobili svoj test, a na kraju su se zbrajali bodovi sva četiri člana ekipe koja se natjecala”, kazala je Cerjak.

Kada radiš, radiš da bi pobijedio, ali ne očekuješ da će se to realno i dogoditi.

A kako su se osjećali i kako su reagirali kada su saznali da su prvi i da su pobjedili, učenica Cerjak radosno je naglasila da takvu sreću još nije doživjela. “Znali smo da dosta dobro znamo gradivo, ali prvo mjesto nitko od nas nije očekivao”, poručila je.

“Kada radiš, radiš da bi pobijedio, ali ne očekuješ da će se to realno i dogoditi”, kazala je vjeroučiteljica Ćurić i poručila da pored brojnih ekipa koje se natječu nije lako pobijediti te kako nije razmišljala da će Bog baš njima dati milost da im se dogodi tako velika sreća.

Pobjednici vjeronaučne olimpijade u Zadru i voditeljica emisije Snježana Kirinić Grubić/ Foto: HKR

XV. gimnazija odnijela pobjedu na državnom natjecanju iz vjeronauka za srednje škole

XV. gimnazija poznata je kao natjecateljska škola – 167 učenika škole sudjelovalo je na državnim natjecanjima iz različitih predmeta. Mnogi dobrovoljci tako su se prijavili i na natjecanje iz vjeronauka.

Pripremali su se pomoću rasporeda učenja koji je pripremila kapetanica ekipe, a kasnije su zajedno ponavljali gradivo koje su ranije sami učili kod kuće. “Nalazili smo se jedni kod drugih po kućama i kasnije bismo svi zajedno otišli na misu”, kazao je učenik Kadić.

Stvaranje prijateljstva najveća je vrijednost vjeronaučne olimpijade.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela. Prvi dan svatko je dobio svoj ispit i rješavao zadatke postavljene u “da/ne” obliku, “točno/netočno” obliku i nadopunom rečenice. Drugi dan natjecanja, kviz nalik milijunašu, otvoren je za prvih pet ekipa prema bodovnoj ljestvici. Na pitanje je odgovarao po jedan član iz ekipe u ime svih ostalih. “Mislim da nas je natjecanje mnogo zbližilo, puno smo bolji prijatelji i češće se družimo u školi”, kazao je učenik Kadić.

“Stvaranje prijateljstva najveća je vrijednost vjeronaučne olimpijade”, poručila je tajnica NKU HBK Anita Vranić i dodala kako ih sve veže zajedništvo. Tome svjedoči i činjenica koju je sa slušateljima podijelila. Naime, dugogodišnja natjecateljica vjeronaučne olimpijade danas je vjeroučiteljica koja djecu vodi na natjecanje iz vjeronauka.

“Posebnost natjecanja prepoznali su i naši hrvatski biskupi koji svake godine nagrade prve tri ekipe iz srednje škole i prve tri ekipe iz osnovne škole jednim hodočašćem ili putovanjem. Krajem kolovoza i početkom rujna ići ćemo u Rim na pet dana. Očekuju nas bogat program i zajedništvo”, zaključila je Vranić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja