Budi dio naše mreže

U volonterskoj akciji '72 sata bez kompromisa' i hrvatska predsjednica

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podržala je mlade volontere iz '72 sata bez kompromisa', međunarodnog volonterskog maratona koji se u zadnja tri dana održavao u 11 hrvatskih gradova. Bila je s njima u Sisku.

/ anh

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović susrela je u Sisku mlade volontere iz volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’, podrža ih i neko vrijeme družila se s njima, objavio je Tiskovni ured Sisačke biskupije.

Objavljeno je to na misi u nedjelju u sisačkoj katedrali koju je predvodio mjesni ordinariji mons. Vlado Košić. Euharistijom je, naime, obilježena Misijska nedjelja, odnosno 93. Svjetski dan misija u kojemu Katolička crkva gotovo već puno stoljeće i na ovaj način moli i prikuplja priloge za misijske nakane Crkve predzadnje nedjelje u mjesecu listopadu.

No, na misi kojom je predsjedao sisački biskup okupili su se i volonteri iz akcije ’72 sata bez kompromisa’ koji su tim misnim slavljem obilježili završetak ovogodišnje dijela svoje kampanje.

Foto: Facebook

Drugu godinu za redom u Sisku je akcija potakla ukupno 170 mladih na sudjelovanje u 23 različite akcije.

Pokušali su na bolje promijeniti svoju zajednicu, a na jednoj od njih u Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje ‘KAS’ posjetila ih je i ohrabrila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Foto: Facebook

Za Sisak je organizator akcije bilo biskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih.

U tri dana volontiranja, od četvrtka navečer kada su u svim gradovima bile svete mise povodom početka ’72 sata bez kompromisa’ sudjelovalo je seukupno u čitavoj zemlji oko 3000 mladih u 400 različitih akcija u planu koji je predviđao 40.000 volonterskih sati, objavili su organizatori.

Nakon popričesne molitve u sisačkoj katedrali okupljen vjernicima se obratio voditelj projekta za Sisak Tomislav Kežman koji je zahvalio biskupu Košiću na podršci.

On je istaknuo kako u Sisku ima mnogo zaboravljenih i potrebnih te da ’72 sata bez kompromisa’ ne bi trebalo biti nešto što se događa tek jednom godišnje.

Na kraju je voditeljica tima za promociju Katarina Smernić poklonila biskupu majicu s logom projekta.

Foto: Sisačka biskupija

Volonterski maraton ’72 sata bet kompromisa’ organiziran je u Dubrovniku, Metkoviću, Sinju, Splitu, Zadru, Karlovcu, Zagrebu, Suhopolju, Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku.

Nositelji organizacije su u Hrvatskoj u pravilu SKAC-ovi, povjerenstva za pastoral mladih ili savjet mladih. Akcija se kod nas prelila najprije u Split 2014. iz susjedne BiH, a sveukupno akcija se održaa u 10 europskih zemalja.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja