Budi dio naše mreže

U Splitu održan "posljednji susret" Hrvatskog Nadzemlja

Hrvatsko Nadzemlje je u srijedu, 21. studenog, održalo svoj posljednji susret u ovoj liturgijskoj godini. Mladi su entuzijasti za najavu ove tribine upotrijebili naslov „Zadnji susret nadzemlja“ i njime isprovocirali popriličnu pomutnju među mladima grada Splita, ali i šire.

/ NP

Cilj je međutim bio posvijestiti vještu taktiku manipulacije medija koji iz konteksta jako često ili gotovo uvijek izvlače bombastične naslove koji u javnosti izazovu pogrešna poimanja i netočne zaključke. Tema susreta su, naime, bili upravo mediji kao glavna pokretačka snaga današnjice. Njihovu problematiku je stručno razradio i mladima prenio gost predavač fra Mario Knezović.

Predavač je u svom izlaganju opisao medije kao sredstvo kontrole čovjekovog života. Čovjek želi i ima potrebu život preuzeti u svoje ruke i koliko god mislio da je u tome uspio, u današnjem svijetu ni svjestan nije koliko je zapravo kontroliran i sputan.

Onaj tko kontrolira medije, kontrolira i nacije, kontrolira čovjeka. Uz to, današnji mediji, nažalost, robuju novcu, a time ujedno i moći. Temelj njihove kontrole počiva na neistini i manipulaciji koje donose novac i moć. To su bolesti medija koje su široko metastazirale i koje truju čovječanstvo. Istina danas nikoga ne zanima, nije primamljiva i samim time – medijima donosi bankrot.

Mediji bi kao sredstvo komunikacije čovjeku trebali ponuditi informacije, obrazovanje i zabavu, no u današnjem svijetu je od tih medijskih dužnosti preostala samo zabava; jeftina zabava kojom se hrani čovjek kako bi se sakrio iza tuđih grešaka, iza tuđih padova i njima umanjio i zaboravio svoje, kazao je predavač.

Fra Mario Knezović

Jesu li mediji u suštini potpuno negativno sredstvo ili se mogu ipak iskoristiti u dobre svrhe i što Crkva kaže o njima fra Mario je također potkrijepio brojnim činjenicama i obrazloženjima. Navodi kako je papa Pio XII. 1952. godine medije nazvao Božjim darovima. Crkva zaista otvara vrata medijima jer trebamo osluškivati znakove novog vremena i ulaziti u dijalog s društvom. Mediji su jako plodonosan izvor za širenje radosne vijesti i svi se trebamo odvažiti i priključiti tome, ne samo konzumirati medije, nego biti i njeni proizvođači! Fra Mario je pozvao mlade da budu istinoljubivi i dobri, da se trude doći do dobrih sadržaja ne zastajući na onim lakima koji nam svima najprije iskoče na naslovnicama. Nužno je naučiti upravljati medijima, a ne dopustiti da oni upravljaju nama, poručio je fra Mario.

Nadzemljaši su i za ovaj susret vrijedno radili i tako iz svoje filmske industrije iznjedrili nova tri filma koja su se pozabavila problematikom medija: „Žderanje“, „Autokorekcija“ i „Dnevnik minus“. Kao i svi njihovi uradci, bit će uskoro dostupni na njihovom youtube kanalu.

Glazbeno je susret animirao VIS „Darovi duha“ iz župe sv. Dominika. Na samom završetku susreta iznesene su kratke obavijesti o aktualnim događanjima unutar pastorala mladih i pojedinih vjerskih zajednica mladih u Splitu te je prigodnom meditacijom odana počast gradu heroju Vukovaru povodom nedavne obljetnice njegova pada.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja održat će se 19. prosinca na temu glazbe.

 

 

 

 

Ključne riječi:
Nadzemlje Split

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja