Budi dio naše mreže

Hrvatsko Nadzemlje je u srijedu, 21. studenog, održalo svoj posljednji susret u ovoj liturgijskoj godini. Mladi su entuzijasti za najavu ove tribine upotrijebili naslov „Zadnji susret nadzemlja“ i njime isprovocirali popriličnu pomutnju među mladima grada Splita, ali i šire.

/ NP

Cilj je međutim bio posvijestiti vještu taktiku manipulacije medija koji iz konteksta jako često ili gotovo uvijek izvlače bombastične naslove koji u javnosti izazovu pogrešna poimanja i netočne zaključke. Tema susreta su, naime, bili upravo mediji kao glavna pokretačka snaga današnjice. Njihovu problematiku je stručno razradio i mladima prenio gost predavač fra Mario Knezović.

Predavač je u svom izlaganju opisao medije kao sredstvo kontrole čovjekovog života. Čovjek želi i ima potrebu život preuzeti u svoje ruke i koliko god mislio da je u tome uspio, u današnjem svijetu ni svjestan nije koliko je zapravo kontroliran i sputan.

Onaj tko kontrolira medije, kontrolira i nacije, kontrolira čovjeka. Uz to, današnji mediji, nažalost, robuju novcu, a time ujedno i moći. Temelj njihove kontrole počiva na neistini i manipulaciji koje donose novac i moć. To su bolesti medija koje su široko metastazirale i koje truju čovječanstvo. Istina danas nikoga ne zanima, nije primamljiva i samim time – medijima donosi bankrot.

Mediji bi kao sredstvo komunikacije čovjeku trebali ponuditi informacije, obrazovanje i zabavu, no u današnjem svijetu je od tih medijskih dužnosti preostala samo zabava; jeftina zabava kojom se hrani čovjek kako bi se sakrio iza tuđih grešaka, iza tuđih padova i njima umanjio i zaboravio svoje, kazao je predavač.

Fra Mario Knezović

Jesu li mediji u suštini potpuno negativno sredstvo ili se mogu ipak iskoristiti u dobre svrhe i što Crkva kaže o njima fra Mario je također potkrijepio brojnim činjenicama i obrazloženjima. Navodi kako je papa Pio XII. 1952. godine medije nazvao Božjim darovima. Crkva zaista otvara vrata medijima jer trebamo osluškivati znakove novog vremena i ulaziti u dijalog s društvom. Mediji su jako plodonosan izvor za širenje radosne vijesti i svi se trebamo odvažiti i priključiti tome, ne samo konzumirati medije, nego biti i njeni proizvođači! Fra Mario je pozvao mlade da budu istinoljubivi i dobri, da se trude doći do dobrih sadržaja ne zastajući na onim lakima koji nam svima najprije iskoče na naslovnicama. Nužno je naučiti upravljati medijima, a ne dopustiti da oni upravljaju nama, poručio je fra Mario.

Nadzemljaši su i za ovaj susret vrijedno radili i tako iz svoje filmske industrije iznjedrili nova tri filma koja su se pozabavila problematikom medija: „Žderanje“, „Autokorekcija“ i „Dnevnik minus“. Kao i svi njihovi uradci, bit će uskoro dostupni na njihovom youtube kanalu.

Glazbeno je susret animirao VIS „Darovi duha“ iz župe sv. Dominika. Na samom završetku susreta iznesene su kratke obavijesti o aktualnim događanjima unutar pastorala mladih i pojedinih vjerskih zajednica mladih u Splitu te je prigodnom meditacijom odana počast gradu heroju Vukovaru povodom nedavne obljetnice njegova pada.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja održat će se 19. prosinca na temu glazbe.

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja