Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu pobjednike nadbiskupijske razine natjecanja iz vjeronauka. Ove godine to je bila prilika u kojoj se susreo i s ukupnim pobjednicima na nacionalnoj razini jer je u velikome zadarskom finalu, na proljeće, najbolja škola među osnovcima bila OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, a titulu nacionalnih pobjednika među srednjoškolcima ponijeli su polaznici zagrebačke XV. gimnazije.

/ anh

Učenike i njihove mentore, a jednu je ekipu dopratila ravnateljica škole, te članove Državnog povjerenstva, kardinal Josip Bozanić je primio nešto prije podne, a njihove rezultate i uspjehe predstavila je domaćinu dr. sc. Valentina Mandarić.

Članovi Državnog povjerenstva su Anita Vranić, dr. sc. Gordana Barudžija, Tomislav Krušlin i Sanja Plevko, a oni su inače zaduženi i za nadbiskupijsku razinu natjecanja.

Na susretu s kardinalom bili su ekipe i predstavnici OŠ Dragutina Tadijanovića u Zagrebu, OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, OŠ Pantovčak iz Zagreba, te srednje škole I. Gimnazija, XV. Gimnazija, III. Gimnazija – sve tri iz Zagreba.

S djecom su bili njihovi mentori, a neke su dopratili župnici.

Susret kardinala Bozanića i pobjednika vjeronaučne olimpijade (Foto: Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije)

Ovom prilikom naglašena su lijepa iskustva učenika s natjecanja na kojem su produbljivali znanje o sv. Ignaciju Loyolskom i Družbi Isusovoj o 500. obljetnici obraćenja sv. Ignacija i 400. obljetnici njegove kanonizacije.

Kardinal Bozanić je pozorno pratio predstavljanje učenika i mentora, njihovu neposrednost u druženju i međusobnom ophođenju, te time potaknut u čestitki im je – izdvajamo – rekao:

„Važno je ljubiti svoje vrijeme – i za svakoga je njegovo vrijeme najbolje vrijeme.“

Istaknuo je da je život lijep i da se oko njega vrijedi truditi, a zaželio im je da se uvijek opredjeljuju za dobro kako bi od svog života učinili nešto dobro i veliko.

Za sv. Ignacija – o kojem su puno u proteklom vremenu naučili – rekao im je kako je u jednom trenutku svog života išao okolnim putem, ali je od života tražio uvijek više. To nešto više i bolje za kojim je žudio našao je u Isusu Kristu.

Pa i danas, unatoč svim nedaćama koje su nas u novijoj povijesti pogodile, kardinal im je osvijestio da su to ipak događaji koji u konačnici ostaju u prošlosti. Zato im je naglasio:

„Život je lijep kad se daje i kad se stvara. Radujte se vremenu u kojem živite!“

S obzirom da je susret nadbiskupijskih olimpijaca i zagrebačkog nadbiskupa upriličen na posljednji dan tekuće školske godine – odnosno na prvi dan ljeta i ljetnih praznika – učenicima je još poručio da uz dobar odmor ne zaborave i na dobru knjigu, kao i na mogućnost da nezdravim izazovima odlučno kažu ‘ne’ jer kao ljudi obdareni razumom uvijek možemo odabirati ono što je za nas i za naše bliženje bolje.

Kardinal Bozanić je svima podijelio i prigodne darove – svoju knjigu ‘Krist vas zove. Poruke mladima’, krunicu – i čokoladu, Objavio je Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja