Budi dio naše mreže

"Je li ovo tema koja se tiče samo mladih ljudi? Je li ovo nešto što bi trebalo zanimati samo mladog čovjeka? Je li to samo za one koji su u vezi? Je li tema koja interesira samo njih? Samo su neka od pitanja na koje je u svojoj propovijedi odgovarao vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promicatelj kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije.

/ im

Vlč. Jakov Rađa rekao je da je ovo tema koja se tiče svakog čovjeka i u svakoj fazi njegova života bez obzira na koji poziv se čovjek odlučio.

“Koji je smisao tvojega života?  Netko će reći da živi da mu bude dobro, ali ako živiš da ti samo bude dobro onda postoji puno toga u životu što se ne može objasniti. Ne mogu se objasniti tvoji roditelji koji su ti dali sve, ali ipak nisu ispunili sva tvoja očekivanja. Ne može se objasniti tvoj posao na kojem provodiš osam sati svaki dan. Ne može se objasniti ni bolest koja posjeti nekoga svako malo, a ni starost koja nikoga ne zaobilazi. Vidimo da nisu sve stvari dobre. I ako je smisao da tebi bude dobro onda su sve ove situacije neobjašnjive.

Netko će reći da je smisao života biti uspješan. No, ako smatraš da je smisao života biti uspješan onda stani pred jedno dijete koje ima Downov sindromom i koje je anđeo na zemlji i reci njemu da je smisao života biti uspješan. Možda ćeš ti biti uspješan, ali nikada nećeš znati voljeti kao što voli jedno dijete s Downovim sindromom, koje je nevino i koje te gleda s čistim pogledom i nema trunčicu zloće u svome srcu”, rekao je vlč. Jakov Rađa.

Jedino ljubav može objasniti sve tvoje križeve u životu koje imaš.

Vlč. Jakov Rađa naglasio je da je smisao života ljubav. “Jedino ljubav može objasniti sve tvoje križeve u životu koje imaš i jedino ljubav može objasniti tvoju povijest. Jedino ljubav može objasniti zašto je Gospodin dozvolio da padneš i da opet ustaneš. Jedino ljubav može objasniti zašto tvoj život ne izgleda onako kao bi ti želio da izgleda. Razlog zašto smo tu i zašto smo stvoreni jest taj da bismo naučili voljeti i da bismo naučili ljubiti. Ljubav nije samo osjećaj. Ljubav jest dar, a ne osjećaj. Smisao života je ljubav, a ljubav jest dar, a ako je ljubav dar onda postoje različite forme kako ti možeš darovati ljubav”, istaknuo je.

Razlog zašto smo tu i zašto smo stvoreni jest taj da bismo naučili voljeti i da bismo naučili ljubiti.

Mnogi mladi danas su u potrazi za ljubavlju i teško ju prepoznaju. Vlč. Jakov Rađa dao je tri glavna uvjeta po kojima se može prepoznati radi li se uistinu o pravoj ljubavi.

“Prvi uvjet jest da između vas dvoje postoji fizička privlačnost. Čovjek nije anđeo i nije samo duh, nego tijelo. Prvo što primijetimo je vanjski izgled, tijelo. No, je li to dovoljno? Nije. To nije dovoljno zato jer nije isključivo. U životu ćeš susresti jako puno muškaraca i žena koji su ti privlačni i zaista fizička privlačnost je nužna, a nije dosta, zato što nije isključiva.

Za spoznaju prave ljubavi nije dosta samo fizička privlačnost, potrebno je nešto više, a to više zove se karakterna srodnost.

Drugi uvjet da bi prepoznao pravu ljubav jest da nisi ti samo tijelo, nego i duša. Za spoznaju prave ljubavi nije dosta samo fizička privlačnost, potrebno je nešto više, a to više zove se karakterna srodnost. To muškarcima duže treba jer oni prvo primijete fizički izgled, a nakon dužeg vremena sve ostalo. Kako se prepoznaje karakterna srodnost? Prepoznaje se tako, ako ti kažeš ‘a‘ i on razumije ‘a‘ ili ti kažeš ‘b‘ on razumije ‘b‘, drugim riječima kužite se i komunikacija teče. Nema one veze u kojoj ste malo skupa pa malo niste pa malo jeste i tako dalje. Važno je da se razumijete i da komunikacija teče i imate zajedničke prioritete i vrijednosti. Između vas treba vladati mir.

Važno je da se razumijete i da komunikacija teče i imate zajedničke prioritete i vrijednosti.

Sve to opet nije dovoljno za brak. Iako jako puno ljudi danas sklapa brak jer između njih postoji fizička privlačnost i karakterna srodnost, ali to nije dovoljno jer to nije isključivo. Ti nemaš samo tijelo i dušu, nego imaš i duh. Duh je onaj najdublji dio tebe u koji Sotona ne može ući nikada jer tamo nema pristupa, to je onaj božanski dio tebe i on proizvodi intuicije. Osim što ti je potrebna fizička privlačnost, karakterna srodnost potrebna ti je duboka intimna intuicija koja ti kaže ‘da to je čovjek mojega života‘, ‘da to je žena mojega života‘ i koja ti kaže ‘da za njega bi dala svoj život‘ i ‘da za nju bi dao svoj život‘. Pošto imaš samo jedan život i taj jedan koji imaš možeš dati toj jednoj osobi. Zato je to jedino što ti može dati dopuštenje da pristupiš u brak jer si svjestan da ti Bog šalje tu osobu. Intuicije ti daje Bog. Isus Krist me nije ljubio onda kada sam za njega bio dobar, nego i onda kada sam bio zao. Ljubio me i onda kada sam bio dobar, ali i kada sam bio loš. I ako nema toga nema ni ljubavi”, istaknuo je.

Zato je to jedino što ti može dati dopuštenje da pristupiš u brak jer si svjestan da ti Bog šalje tu osobu.

“Ovo su tri uvjeta s kojima ćeš prepoznati ljubav. Treba napomenuti da ovo nije nešto što proizlazi iz braka, nego je preduvjet za sklapanje braka. I ako ti već sada nemaš takav odnos sa svojom djevojkom i svojim mladićem znači da se ne volite i da si postavljate uvjete. Znači da ste sklopili neki odnos partnerstva, a ne odnos ljubavi”, rekao je povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promicatelj kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije.

Sve navedeno može se očitovati samo i jedino samo ako između vas postoji sloboda, nerazrješivost i čistoća.

“Sve navedeno može se očitovati samo i jedino samo ako između vas postoji sloboda, nerazrješivost i čistoća. Ako si namećete osjećaj krivnje u vezi nećete moći provesti razlučivanje kako treba. Morate za tu vezu sve staviti na kocku ili jesi u vezi ili ne. Čistoća je važna kako bi bili objektivni, a jedino što je potrebno da prije braka budeš jest biti objektivan”, zaključio je vlč. Jakov Rađa.

Cijelu propovijed možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja