Budi dio naše mreže

Svjetski dan mladih, 37. po redu, u Lisabonu službeno je počeo u utorak, 1. kolovoza misom otvorenja koju je predslavio lisabonski patrijarh Manuel Clemente., trajat će sve do nedjelje, 6. kolovoza. Tom prigodom naš Josip Konjarik prikupio je iskustva i doživljaje mladih hrvatskih katolika i katolkinja iz Slavonije i Vojvodine.

/ dp

“Mi, Hrvati iz Vojvodine došli smo u Lisabon s tri autobusa. Dosad smo obišli Italiju i Francusku. Bili smo u Milanu, Nici, a nakon toga u Lourdesu dva dana. Ondje smo sudjelovali u procesiji sa svijećama. Bilo je jako lijepo. Zasad su mi ispunjena sva očekivanja, a kateheza za Hrvate u Lisabonu koju je predvodio don Ivan Terze bila je dobar poticaj za sve nas mlade”, kazala je Sara iz Srijemske Mitrovice.

Foto: HKM

Tina iz Požege, župljanka sv. Terezije Avilske kaže kako je na put u Lisabon krenula iz Pleternice. Posebno je raduje susret s Papom, posjet fatimskom svetištu te Lourdesu.

“Spojili smo se s mladima iz Đakova, Osijeka i Zagreba. Cijelim putem nisam mogla vjerovati gdje idem i što me zapravo čeka. Ne mogu vjerovati ni da idem u Fatimu. Stvarno je predivno. Jučer kad smo bili na misi u Lisabonu gdje se moglo vidjeti koliki je broj mladih iz istog interesa došao ovdje. Mislim da je sada pravi trenutak da svojim prisustvom posvjedočimo zašto smo ovdje, a kada se vratimo svojim kućama da svima, pa i onima koji ne vjeruju ono u što mi vjerujemo, prenesemo zašto je Isus još uvijek in i da će ostati in”, poručila je Tina.

Foto: HKM

Marin iz Subotičke biskupije istaknuo je da je sudjelovanje na SDM u Lisabonu za njega i ostale Hrvate iz njegovog kraja iznimno značajno. “Važno nam je da budemo dio sveopće Crkve i da se predstavimo Crkvi u Hrvatskoj. Svatko od nas dolaskom na Svjetski dan mladih ispunit će neki osobni zavjet koji je pripremio. Također, očekujem da ćemo se na ovaj način upoznati s mladima iz cijeloga svijeta”, rekao je Marin.

Foto: HKM

Podsjetimo, ovogodišnji Svjetski dan mladih održava se prvi puta nakon pandemije koronavirusa.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni rekao je u četvrtak 27. srpnja da je službeno prijavljeno više od 330 tisuća mladih iz 200 zemalja.

Iz Hrvatske će na SDM-u u Lisabonu sudjeluje oko 1600 mladih hodočasnika, koji će biti smješteni u više župa domaćina. Sudjeluju na katehezama na hrvatskom jeziku od 2. do 4. kolovoza, a na kojima će također sudjelovati šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK Tomislav Rogić te dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike Roko Glasnović.

Osim toga, mladi će imati priliku susresti papu Franju više puta. U četvrtak će Sveti Otac biti prisutan na ceremoniji dobrodošlice, u petak će predvoditi križni put s mladima, a u subotu će s mladima sudjelovati na bdjenju u parku Tejo.

Svjetski dan mladih u Lisabonu bit će zaključen u nedjelju 6. kolovoza euharistijskim slavljem koje će predvoditi papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja